Кинопанорама за Йордан Радичков в София

Кадър от филма "Всички и никой"

Кадър от филма "Всички и никой"

За първи път кинопанорама показва всички пълнометражни филми, създадени по произведения на Йордан Радичков. Прожекциите ще бъдат в столичното кино Одеон и в Дома на киното.

Йордан Радичков ни напусна през 2004 г., но разказите, романите и пиесите му остават завинаги като национално културно богатство. Семейството на писателя, заедно с Българската национална филмотека, предлагат на публиката първата цялостна панорама с филми по негови произведения.

„Много се радваме, че ще можем да покажем и три документални филма, много важни за творческия му път и за живота му въобще, приятелски връзки с големите български театрални режисьори Юлия Огнянова и Коко Азарян”, каза внукът на писателя Йордан Радичков.

Панорамата започва на 20 февруари с документалния "Черказки хроники" в Дома на киното. От 21 февруари филмите по и за Радичков ще бъдат прожектирани в "Одеон", а входът е свободен.

„И в двете кина всички посетители ще имат възможност да видят две изложби – едната в Дома на киното е за пътуването на Радичков до Сибир, а другата изложба е едни много интересни снимки от филмите на Радичков”, допълни Йордан Радичков.