Звезди от Холивуд срещу връчването на "Оскари" в рекламната пауза на церемонията

Джордж Клуни, Брад Пит и Робърт де Ниро се присъединиха към нарастващия протест в Холивуд срещу връчването в рекламната пауза на наградите Оскар за кинематография, монтаж, грим и късометражен игрален филм, предаде Ройтерс.
 
Сандра Бълок, Ема Стоун и Джон Хам също добавиха имената си в откритото писмо, подписано от режисьорите Мартин Скорсезе, Спайк Лий и Алфонсо Куарон, с искане за отмяна на решението.
 
Академията за филмови изкуства и науки съобщи преди няколко дни, че Оскарите за операторско майсторство, монтаж, грим и прически и късометражен игрален филм ще бъдат връчени по време на прекъсването за реклами на тазгодишната церемония на 24 февруари. А по-късно в телевизионното излъчване на живо ще бъде включена редактирана версия на изказванията на победителите.

Стремежът е телевизионното времетраене на церемонията, на която се връчват общо 24 киноотличия, да се намали с 40 минути и да се сведе до 3 часа.

В откритото писмо, подписано от режисьори, актьори и филмови дейци, се казва, че по този начин академията "унижава тези важни видове изкуство и понижава техния статут", като обижда професионалистите в тези области.

В сряда киноакадемията защити промяната и обвини "неточното отразяване и постове в социалните платформи", които "разбираемо засягат много членове на академията". "На 91-вата церемония за наградите Оскар няма да се връчват награди, по начин, който омаловажава постиженията на номинираните и на победителите", се казва в изявлението на киноакадемията.

Изненади, куриози и пренебрегнати звезди на номинациите за Оскар 2019
 
Промяната беше разкритикувана и от Алфонсо Куарон, който е номиниран както за режисьорско, така и за операторско майсторство за филма "Рома".
 
"В историята на киното, има шедьоври без звук, без цвят, без сценарий, без актьори и без музика. Но няма нито един филм без кинематография и без монтаж," написа в Twitter мексиканският режисьор.