Министър Банов: Има проблем - културата е недофинансирана на европейско ниво

Той определи по-големия бюджет за култура през тази година като успех

Боил Банов

Боил Банов

Европейското финансиране в областта на културата е недостатъчно. Това сподели министърът на културата Боил Банов в ефира на "Дарик радио".

"Недостатъчни са парите. Европейското финансиране в областта на културата е недостатъчно - това се отчита ясно на всички нива. Поне е успех, че програмата се задържа. Поне е успех, че бюджетът се вдига. Все още предстоят преговори. Аз се надявам, че ЕК и Европейският съюз като цяло ще обърне освен на думи и на дела по-голямо внимание на културата", коментира министър Банов. 

Той обясни, че европейски средства за култура идват основно по линия на програма "Творческа Европа". Министърът отбеляза, че в новия програмен период по програмата се предвиждат повече средства, но въпреки това те са недостатъчни. 

"Много повече пари сме искали винаги, защото културата влиза в същинската си роля в последните години - роля на обединител, на носител на духа, на ценности, на визионерство, на перспективи. В този объркан свят се оказва, че културата наистина в същинското си качество е много важна. Продължавам да твърдя, че тя е недофинансирана на европейско ниво", добави министърът.