Хайгашод Агасян: Напът сме да сбъднем мечтата си - да ни посрещат гордо по света

За него българският химн е нещо свята, на който той се разплаква

Хайгашод Агасян

Хайгашод Агасян

„Българският химн е единственият химн, на който аз се разплаквам. Макар че аз съм арменец по кръв, аз съм българин и представлявам България навсякъде и зад мен стои България. Това е не само заради качествата на самата музика и посланието, което носи. То просто те хваща за гърлото. Много качествена музика и поезия съчетана в едно. Няма как да не те издигне, когато го чуеш”. 

Това сподели по Би Ти Ви композиторът Хайгашод Агасян по повод днешния национален празник. 

Той посочи, че една от любимите му песни, посветени на България, е „Поклон, Българийо”. Написана е от името на арменския народ с благодарност към българския заради събитията след 1915 година. Половината песен е на български, другата – на арменски. Текстът е на Михран Бохосян, а изпълнението – на джаз примата Стефка Оникян. 

Друга песен, която изпъква в творчеството на композитора, е „Бог да пази България”. В нея се пее: „Бог да пази България в тази безумна лотария, за да изтегли билета, в който се крие късмета”.

Запитан дали България е изтеглила късметлийския билет, Агасян отговори: "Трудно е да се каже. Напът сме да стигнем това, към което сме мечтали толкова години – гордо по света да ни приемат. 30 години минават и бавно, бавно напредваме. Много ми се иска тези хубави деца, които идват след нас, да преживеят тази положителна емоция”.