Българинът Тео Ушев стана “Кавалер на Изкуствата и културата” на Франция

Номинацията е подписана от бившата министърка на Културата Одри Азуле, преди да заеме поста на председател на UNESCO.

Българският аниматор Тео Ушев, който за малко не взе „Оскар“  с филма си "Сляпата Вайша", беше удостоен с ордена "Кавалер на изкуствата и културата" на Франция. Това съобщи самият той във „Фейсбук“. Ето какво написа:

Днес получих Ордена “Кавалер на Изкуствата и културата” на Министерство на Културата на Република Франция. Номинацията е подписана от бившата Министърка на Културата Одри Азуле, преди да заеме поста на председател на UNESCO. Не знам кой и кога ме е предложил за тази декорация (сигурно с връзки;) , но за мен е чест да получа отличие от Франция. Предпочетох да получа ордена без церемонии и фанфари - защото вярвам, че артистите не бива да се мотаят по официални правителствени събития и да получават ордени и звания. Но все пак - благодаря!

За сведение - коневръза пред НФБ се строи, така, че ще има къде да си връзвам коня. Това е поредно постижение за живеещия в Канада български аниматор, след като филмът му "Сляпата Вайша" беше номиниран за "Оскар" в категория късометражна анимация

Българският аниматор Тео Ушев, който за малко не взе „Оскар“, беше удостоен с ордена "Кавалер на изкуствата и културата" на Франция.

Това съобщи самият той във „Фейсбук“.

.Днес получих Ордена “Кавалер на Изкуствата и културата” на Министерство на Културата на Република Франция. Номинацията е подписана от бившата Министърка на Културата Одри Азуле, преди да заеме поста на председател на UNESCO. Не знам кой и кога ме е предложил за тази декорация (сигурно с връзки;) , но за мен е чест да получа отличие от Франция. Предпочетох да получа ордена без церемонии и фанфари - защото вярвам, че артистите не бива да се мотаят по официални правителствени събития и да получават ордени и звания. Но все пак - благодаря!