"Царските конюшни" в център на София скоро със статут на паметник на културата

Известия са изпратени до собствениците им, които са последната "инстанция" това да се случи

Тодор Чобанов

Тодор Чобанов

Срадите на булевардите "Дондуков" и "Васил Левски", известни като "Царските конюшни", са в процедура да бъде обявена за паметници на културата,  съобщи зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Днес той заедно с министъра на културата Боил Банов и главния архитект на София Здравко Здравков представи резултатите от съвместните им действия за опазването на културното наследство. Чобанов уточни, че общината е поискала Министерството на културата да даде на имотите да бъде дадена най-високата категория "национално значение". По думите на Боил Банов процедурата е към края си, като вече са изпратени известия до собствениците.

"Царските конюшни" добиха популярност през 2016 г., когато лидерът на БСП Корнелия Нинова оповести, че имотите са били продадени от областния управител на София Веселин Пенев, припомня "Дневник". Впоследствие Пенев подаде оставка, прокуратурата започна разследване, което стигна до съда. Делото обаче не можа да започне заради нередовно призоваване на областната управа.

Обвинението към Веселин Пенев е, че е с трите сделки за прекратяване на съсобственост между държавата и частна фирма на "Царските конюшни" е ощетил държавата с 10.33 млн. лева.