Театрално събитие в живота на "компютърните" ни деца

Мюзикълът *Трите феи и Спящата красавица* ще се играе на 15 ноември в Младежкия театър

Мюзикалът „Трите феи и спящата красавица” ще бъде в афиша на Младежкия театър „Н. Бинев“ през сезон 2015/2016. 

Съвсем неочаквано присъствах на един изумителен мюзикъл за деца и от деца -"Трите феи и Спящата красавица", изигран на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев", споделя театралният критик Стефан Янков. Определям го като "изумителен" не от позицията на вдетинен, вече инфантилен старец, а като професионалист, гледал и оценявал стотици театрални представления, включително и за деца. Представлението е уникално по няколко причини: Най-напред, поради факта, че художественият ръководител и вокален педагог на детската вокална формация "Таласъмче" Димитър Костанцалиев е композирал един прекрасен, нов, български мюзикъл, заедно с автора на сценария Теодора Попова. Творбата е плод на изключителното познание на детската психика, музикалната и танцова нагласа на деца от четири до дванайсет годишна възраст, на възможността им да повярват на изпълнителските си възможности, да се радват на уменията си, насърчени и подготвяни от изключителния си вокален майстор и педагог Костанцалиев, от режисьорските умения на актьора Тодор Янкулов и хореографа Юлиана Томова. Това представление е образец за твърдението, че за деца трябва да се работи като за възрастни, само че още по-добре и с по-голяма отговорност. Изказвам личната си благодарност към Влади Люцканов, който веднага е усетил с богатия си театрален нюх "този бисер между мъниста" и го е приел на сцената на театъра, където му е мястото.
Препоръчвам го и на "тежката", а защо не и на "леката" кавалерия от театрални критици, които могат да заведат непременно децата или внуците си и да намерят възможности да отразят това неординерно театрално събитие. Ако случайно съществуват под нашето българско небе хора, които имат не само материални възможности, а и сериозно желание да се подкрепи нещо наистина стойностно за изкуството на деца - има за кого да го направят. А и телевизиите, също могат да спечелят, ако случайно проявят истинско любопитство и изпратят свои продуценти сред публиката.

"Трите феи и спящата красавица" е сценична адаптация по приказката на Шарл Перо и е в съзвучие с реалните проблеми на децата, за правото им на избор, за надеждите, разочарованията и амбициите на техните родители („орисници“).

Мюзикълът провокира представите ни от класическата приказка на Шарл Перо “Спящата красавица”. Промяната в замисъла касае най-вече по-важната роля на трите феи в историята. Пречупен през съвременните психологически и социални възприятия за ролята на родителите във възпитанието на децата, творческият замисъл на мюзикъла акцентира върху третирането на детето като обект за моделиране от страна на родителите – на личните им стремежи и желания. Правото на избор на самото дете е изтласкано настрани – тук “изборът” е в арсенала на “лошата фея”.

Силата на любовта си остава основна тема и сюжетна линия на спектакъла. Именно любовта дава решение на този конфликт; тя е разковничето, което може да “помири” родителите и децата им. В духа на традиционните християнски добродетели любовта е онова, което пребъдва отвъд всичко тленно, отвъд всички житейски “успехи” и “провали”, отвъд нереализирани и реализирани амбиции, чувство за вина и усещане за смисъла на живота. Това осмисляне на ролята ни на тази земя присъства като финална поанта, представена в достъпна за децата форма.
Посланията на мюзикъла са колкото до самите деца, толкова и до техните родители. Предизвикателството към големите, способността да приемеш детето като пълноценна личност – нещо твърде трудно понякога.