Били Айлиш и Лени Кравиц участват в концерт за климата пред Айфеловата кула

Лени Кравиц, снимка: БГНЕС

Лени Кравиц, снимка: БГНЕС

Били Айлиш, Лени Кравиц и Джон Батист ще участват в концерт, насочен към повишаване на осведомеността за климата, в подножието на Айфеловата кула в Париж в четвъртък.

Концертът, организиран от неправителствената организация Global Citizen, се провежда в рамките на международна среща на върха, инициирана от президента Еманюел Макрон.

Изпълнителите H.E.R. и братът на Айлиш - Финиъс, също са включени в програмата на безплатното шоу на Марсово поле под парижката забележителност, съобщи „Франс 24“.

Мястото беше домакин на предишния концерт на Global Citizen през 2021 г. с Елтън Джон и други звезди.

21-годишната Айлиш, която е седемкратна носителка на Грами, е известна с пропагандата си за опазване на околната среда.

Тя се е отказала от използването на частни самолети, а по време на турнето си "Happier Than Ever" през 2022 г. създаде "екоселища", за да насърчи рециклирането, регистрацията на избиратели и да предостави информация за екологични групи.

Концертът в четвъртък, озаглавен "Power our Planet: на живо в Париж", има за цел да окаже натиск за "нов глобален финансов пакт".

Той настоява богатите страни да спазят обещанията си за финансиране на по-бедните държави на проекти, свързани с климата, да реформират банките за развитие, така че да се фокусират върху околната среда, и да получат ангажименти от големите замърсяващи компании да преминат към нулеви нетни емисии.

"Кризите се умножават и броят на тези, които възлагат надежди на мира и мултилатерализма, ще расте само ако ние като световна общност покажем, че сме на разположение, за да помогнем на най-уязвимите", заяви Макрон.

Звездите ще изпълнят поредица от кратки сетове за около 20 000 зрители, които са спечелили от лотарията безплатни билети.

Концертът ще се излъчва и онлайн чрез множество сайтове.

Актриси, сред които носителката на "Оскар" Мишел Йео, също ще присъстват, за да говорят по време на събитието. /БГНЕС