Заради спряното интервю с Митрофанова, БНР с „наказателна акция“ срещу Даниела Късовска

Даниела Късовска, снимка: БНР

Даниела Късовска, снимка: БНР

Пореден скандал, заради пропутински интереси разтърси държавната медия БНР. Програмният директор на националното радио Даниела Късовска  алармира, че без обяснение е закрита програмната дирекция на общественото радио, а тя е отстранена от поста.

Късовска е изпратила писмо до Съвета за електронни медии (Вижте в прикачения файл пълния текст на писмото до СЕМ, б.р.). Според нея това е наказателна акция заради решението на Програмния съвет да не излъчи провокативно  интервю на Петър Волгин  с руския посланик Елеонора Митрофанова, през декември миналата година.
Според решение на Управителния съвет на БНР, от 7 март тази година, Програмната дирекция се закрива, а дейността ѝ се прехвърля към отдел "Стратегическо развитие". Късовска смята, че той няма компетенциите да върши тази работа. Генералният директор на медията Милен Митев твърди, че тя ще се извършва от същите експерти, но като част от друг отдел.

Екипът за проверка на факти в БНР, който досега  беше подчинен на Програмния директор, се мести под шапката на директора на "Дигитални програми" Иво Тодоров. Той ще бъде и временен председател на Програмния съвет на мястото на Късовска, която е преназначена в Програма „Христо Ботев“.

Досегашният програмен директор на БНР разпространи и писмо до колегите си. В него тя пише: „Със закриването на Програмна дирекция и на поста на програмния директор се цели и отслабване на ролята на Програмния съвет като гарант за редакционната независимост на БНР. Именно Програмният съвет се произнася по казуси, свързани със спазване на редакционните стандарти, както в случая с интервюто с г-жа Митрофанова,  така и в други случаи, които през последните 2 години са документирани по съответния ред . Един от тях, придобил публична известност, е позицията на Програмния съвет по случая с непроверена информация за кораба “Царевна” в началото на април 2022 г., с ясна констатация, че са нарушени професионалните стандарти.“

През последните години БНР, издържано от българския данъкоплатец се превърна в истински рупор на  кремълската и путинската пропаганда, развъдник на дезинформация погазвайки стандартите в журналистиката.

Прикачени файлове