Ловешкият театър за трети път се представя успешно в Турция

Ловешкият драматичен  театър се завърна неотдавна от Турция, където успешно представи спектакъла "Духът на Гогол" с режисьор Биляна Петрова. Това е поредното трето гостуване на ловешките творци в съседната страна. Този път спектакълът бе в афиша на Фестивала на женската драматургия в  Културния център Ататюрк (AKM) в Истанбул, като се игра на 18 и 19 ноември 2023 г.
След завръщането си режисьорът Биляна Петрова, която е и директор на театъра, разказа, че тези три турнета за една година с този спектакъл на турски фестивали говорят за голям интерес. 
„Част от мисията ни е да разпространяваме култура не само в родината, но и навсякъде, където има говорещи български език граждани. Например в Бурса, където отидохме най-напред, има към 60 000 говорещи български преселници. Салонът се вълнуваше много от факта, че гледа пиеса на български. На черноморския театрален фестивал  в Трабзон имаше по-малко българи, а сега в Истанбул  пак имаше много българи. Това пролича още първата вечер, защото имаше среща с публиката. Питаха ни за съвместни проекти, което за нас е мечта. Защото имат страхотни актьори и много добра материална база. Например когато гостувахме в Трабзон, което е много далече от Ловеч, домакините ни осигуриха самолетни билети. Освен това по наши чертежи изработиха декора. Това се повтори и в Истанбул. Това е истинско професионално отношение“, разказна Биляна Петрова.

Организаторите на турския фестивал подчертават, че жените дават уникална перспектива към всеки аспект от живота през цялата човешка история. Те са най-красивата половина на света, имат дълбока и цветна чувствителност, където и да живеят и творят, споделят домакините. 

Ловешкият театър получи статуетка и  специална грамота в Истанбул, в  която се казва:: „Изразяваме нашите благодарности съм Вашата театрална компания, че споделихте фестивалната радост и вълнение с нашата публика в една програма заедно с турските държавни театри на Втория международен театрален фестивал на жените драматурзи в Истанбул“. Грамотата е подписана от Тамер Карадайджли, генерален и художествен директор на турските държавни театри. Екипът на Драматичен театър - Ловеч и лично директорът изказват огромната си благодарност към Пенко Михайлов, управител на ловешката фирма „Феникс Инверс“. „Признателни сме за това, че той се  отзова веднага и спомогна за пътуването на спектакъла, защото имахме финансов проблем“, разказа Биляна Петрова.. 
Спектакълът "Духът на Гогол" е с режисьор Биляна Петрова. Участват Боряна Бабанова, Георги Грозев, Деян Жеков, Елица Костова, Павел Емилов, Петко Венелинов. Музика Гьорги Георгиев – Антика, сценография и костюми Изабела Манолова.