Кулеба: Всеки път, когато спомена ракетите "Taurus", Германия е недоволна

Украинските войски са безсилни пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot, настоява още първият украински дипломат

Дмитро Кулеба

Дмитро Кулеба

Германските власти изразяват недоволство от призивите на Киев да предостави на Украйна ракетите с голям обсег на действие Taurus. Това сподели украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за Politico.

"Можете да ме цитирате, нямам нищо против. Но всеки път, когато отговарям на въпрос (за ракетите "Taurus"), получавам недоволни отзиви от Берлин. Оставям го на тях. Те се поставиха в тази ситуация. Нека търсят изход", цитира думите на министъра "Украинская правда".

Германският канцлер Олаф Шолц многократно е заявявал, че е против доставката на "Taurus". На 13 март пред Бундестага той заяви, че би било "безотговорно" да се изпратят германските крилати ракети Taurus в Украйна. Според него, единственият начин ракетите да бъдат доставени е с подкрепата на германски персонал, което според него е изключено.

"Това е граница, която аз - като канцлер - не искам да преминавам", каза той.

Позицията на Шолц е, че снабдяването на Украйна с оръжия като крилатите ракети "Taurus", които Киев може да използва, за да разруши Керченския мост, свързващ Крим с Русия, и евентуално дори да удари Москва, би разтърсило президента Владимир Путин до такава степен, че той би отмъстил на Германия

Дмитро Кулеба говори откровено за ситуацията на фронта и по-специално той категорично призова за предоставяне на американски зенитно-ракетни системи Patriot на Украйна, предава УНИАН.

Първият дипломат на Украйна заяви пред Politico, че ако страната разполагаше с достатъчно от тези системи за противовъздушна отбрана, "щяхме да можем да защитим не само живота на нашите хора, но и нашата икономика от унищожение“. "Дайте ни тези проклети патриоти“, призова той.

По думите му украинските войници започнали да губят позиции, тъй като руските войски масово използват модернизирани авиационни управляеми бомби. Министърът подчерта, че е невъзможно да се избяга от тези оръжия, те просто падат върху главата и унищожават всичко. "Така губим позиции и единственият начин да предотвратим това е да сваляме самолетите с бомбите... Имаме нужда от системи за противовъздушна отбрана на първа линия“, подчерта дипломатът.

Както пише Politico Кулеба заяви още, че Киев, разбира се, е безусловно благодарен за цялата подкрепа, идваща от западния алианс, но е загрижен, че действията на съюзниците не винаги съответстват на тяхната реторика.

В тази връзка Кулеба, отбелязва изданието, "описва порочен кръг“: оръжията се забавят или се доставят в недостатъчни количества, след това съюзниците казват, че Украйна отстъпва, че Киев не може да победи.