Крум Зарков: Не вярваме в парламентаризма в тази му форма

По никакъв начин изборът на председател на новия антикорупционен орган не беше предопределен, обясниха от ГЕРБ

Не вярваме в парламентаризма в тази му форма, при която шефът на антикорупционния орган се избира от парламента . Това заяви Крум Зарков от БСП в „Още от деня“ на БНТ.  "Нашето предложение беше президентът да го назначи", продължи той.  

"Това предложение беше абсолютно несъстоятелно, беше изцяло конюнктурно, защото целеше да заграби власт", заяви  Данаил Кирилов от ГЕРБ, който също гостуваше в предаването.

"По никакъв начин изборът на председател на новия антикорупционен орган не беше предопределен. Той беше конкурентен. Ангажирахме най-добрите професионалисти в тази област. Дебатът в комисията беше конструктивен, с много сериозни въпроси към кандидатите. Въпреки това днес в зала станахме свидетели на каляне на кандидати от страна на БСП",  каза още Данаил Кирилов.

„Парламентът е политически орган. Всичко, което влезе в него е политика, разделена на две фракции. Какво значение имаше кои са кандидатите, след като са предложени от тези среди. Ние се опитахме да предложим по-добър кандидат, защото вярвахме, че ще има равнопоставеност, но не беше така“, заяви Крум Зарков от БСП.

По думите на депутата от ГЕРБ е имало каляне на кандидатите от БСП с цел да ги унижат. Зарков добави, че обективно кандидатът, излъчен от БСП, бил автор на голяма част от книгите, по които ще работи този орган. „Той не е бил замесван в скандали. За него няма никакви сигнали. Кандидатът на управляващите е свързан с ГЕРБ. Затова ми е много трудно да повярвам, че той ще се бори ефективно“, обясни той.