Спортният министър призова шефовете на водещите отбори да "внимават какво говорят"

Да хвърляш в пространството обвинения, които не са доказани, прилича на запалянковщина, отколкото на професионализъм, заяви Кралев

Спортният министър Красен Кралев разкритикува ръководителите във водещите футболни клубове заради острата размяна на реплики помежду им в последните седмици. Според него това се отразява негативно на всички, свързани с българския футбол.

Миналия месец единият от собствениците на "ЦСКА - София" Гриша Ганчев обвини "Лудогорец", че плаща на съдиите. По-късно се стигна до обвинения в съдийска подкрепа към разградския клуб и от собственика на "Левски" Спас Русев след шампионатния мач между двата отбора.

Собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев отговори на нападките, като заяви, че клубът му спазва феърплея и е напълно изряден. Той призова колегите си да гледат собствените си отбори и да не търсят "проблемите, където не съществуват".

Комисията по етика и феърплей към Българския футболен съюз (БФС) реши, че няма причина да се самосезира по този въпрос, въпреки че размяната на реплики продължи. В Разград съзряха коалиция между Ганчев и Русев, Ганчев продължи с обвиненията към Домусчиев, а междувременно ръководството на "Левски" поиска по-честно първенство в отворено писмо до БФС и Кралев.

"От повече от 20 години съм във футбола и такива неща винаги е имало. Това не е новина. Не е нещо, което би трябвало да притеснява президентите, съдиите и вас, журналистите. Желанието ми е клубовете да внимават какво говорят, защото да хвърляш така в пространството някакви тези и обвинения, които не са доказани, прилича малко повече на запалянковщина, отколкото на професионализъм", каза Кралев след тегленето на жребия за четвъртфиналите в Купата на България.

"Тези хора все пак някои от тях са собственици, други - президенти, трети - изпълнителни директори. Това нещо влияе. Влия на съдиите, на журналистите, на хората. Едно е да отиваш на мач предубеден, че, видите ли, еди-кой си съдия има някаква обремененост или история с мачове на друг отбор. Друго е да имаш по-различно отношение и да знаеш, че дори да бъркат съдиите, няма тенденция", допълни той.

"Виждаме, че всеки мач в Шампионска лига, европейско и световно първенство се допускат грешки. Но там никой не говори за тенденция, а тук сами си го правим. Сами хората във футбола почват да говорят за тенденции и да обвиняват съдиите. Съдиите почват да се притесняват и бъркат. Да, виждам, че не са на висота отсъжданията на реферите през тази година, но грешки се допускат и в другите големи първенства", каза още спортният министър.

Кралев заяви, че не е запознат с твърденията на шефа на съдийската комисия към БФС Йордан Сталев, че от началото на сезона четирима рефери са подали оплакване заради заплахи, отправени им от представители на клубове.