Конференция „100 години от болшевишкия преврат в Русия и влиянието му в България" събра историци и изследователи в Ловеч

За първи път на форума ще бъдат изнесени факти и исторически документи, които са били укривани в годините на комунизма

Днес водещи български историци и изследователи се събраха в Ловеч на конференция, посветена на 100-годишнината от болшевишкия преврат в Русия.

Форумът е организирана от община Ловеч и политолозите Антон Тодоров и Тома Биков. Сред участниците са разследващият журналист Христо Христов, историците проф. Людмил Спасов, Янко Гочев, проф. Евелина Келбечева, доц. Лъчезар Стоянов, проф. Лизбез Любенова, доц. Даниел Вачков, политологът  Иво Маев. Те ще представят свои изследвани по горещи теми - съветският шпионаж в България, болшевишкият преврат като узаконяване на престъпни кланове, съветското влияние върху ДС терористичната активност на просъветскте чети и бойни групи в България (1941-1942 г.) и др.

По думите на Антон Тодоров конференцията е уникална, защото за първи път ще бъдат изнесени исторически факти и документи, които са били укривани в годините на комунизма. Тя е и единственото научно събитие, посветено на 100-годишнината от ВОСР, но  изчистена от митовете и догмите на комунизма, казва Тодоров.

Моето изследване е посветено на съветски шпионаж. След болшевишкия преврат през 1917 г. Москва започва активен износ на тероризъм и революция, а след 1919 г. България става истински полигон на масиран и неотслабващ съветски шпионаж. Повече от четвърт век Коминтернът (отдел „Международни връзки“), съветското военно разузнаване (ГРУ) и съветското външнополитическото разузнаване (ВЧК, ГПУ, ОГПУ, НКВД, НКГБ) подготвят, финансират и инфилтрират на територията на страната ни стотици свои агенти, организирани в разузнавателни и подривно-терористични групи. Разрушителната дейност на съветския шпионаж в България има характера и мащабите на истинска терористична тайна война, допълва Антон Тодоров.