Кои са най-големите заплахи, които ни дебнат през 2018

Класацията е направена от световни експерти в областта на икономиката, политиката и науката

Кои са най-реалните заплахи пред човечеството? Ето класацията, съставена от експерти в света на икономиката, политиката, науката и обществения живот. Въпросите са им били зададени от Световния икономически форум в Давос.

Промените в климата на Земята

Преди година т. нар. Global Risk Report предупреждаваше за рисковете, свързани с непредсказуемата политика на новия американски президент Тръмп и за последиците от Брекзита. Като глобален риск № 1 експертите на Световния икономически форум сега посочват климатичните промени и екстремните ситуации, предизвикани от тях.

Природни катаклизми, кибератаки, кражби на лични данни

Следват природните катаклизми - земетресения, вулканични изригвания, земни свлачища, цунами, бури и наводнения, като това в Джакарта. Сред първите пет най-сериозни глобални рискове се нареждат още кибератаките, както и кражбите и измамите с лични данни.
апокалипсис

Промени в бъдещия живот на хората

Климатичните промени и природните бедствия заемат през тази година доминиращо място в класацията на най-вероятните опасности, застрашаващи човечеството. Включително и по отношение на отражението, което те биха имали над живота на хората през следващите 10 години.

Оръжията за масово поразяване

Сред глобалните рискове с най-голямо въздействие през идните десет години експертите посочват на първо място оръжията за масово унищожение. Развитието на технологиите може да предизвика международни кризи и да причини огромни разрушения, се казва в Global Risk Report.

Най-вероятните бъдещи заплахи

Капризите на времето и природните катастрофи са не само най-актуалната в момента заплаха, но са поставени на второ и трето място и в списъка на най-сериозните рискове в близкото и по-далечно бъдеще. Преди тях експертите нареждат само заплахите, свързани с промените в климата на Земята.