Кметът Терзиев настоява за запазването на три сгради, част от културното наследство на София

Васил Терзиев

Васил Терзиев

Кметът на София Васил Терзиев е поискал от Министерство на културата и директора на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) да преразгледат становищата за три сгради в центъра в града. Това става ясно от пост, публикуван на страницата му във Фейсбук.

Терзиев се надява трите сгради да бъдат възстановени в автентичния си вид, а не "напълно да изчезнат поради инвестиционни намерения, предвиждащи тяхното надстрояване, пристрояване или напълно събаряне."

Сградите, за които се застъпва Васил Терзиев пред Министерство на културата, се намират съответно на ул. "Любен Каравелов" 34, ул."Мизия" 9 и ул."Стара планина" 9. 

"Преди две седмици обявихме началото на процеса по реставрация на емблематичната сграда на хотел „Париж“ на бул. „Княгиня Мария Луиза“. Тогава поех ангажимент да опитаме да се погрижим и за още от тези 250 сгради, паметници на културата в София, които са в лошо състояние", пише кметът във Фейсбук.

Той описва и по-подробно трите сгради:

Първата сграда е на ул. „Любен Каравелов“ 34, построена е през 1941 г. и е един от характерните образци на архитектурата в стил „рационализъм“, запазени в София. Тя е била собственост на видния български юрист, общественик, историк и публицист проф. д-р Константин Кацаров. Заявените инвестиционни намерения променят параметрите на сградата, стила и културно-историческата й стойност. Допуснато е надстрояване. 

Втората сграда се намира на ул. „Мизия“ 9. В нея е живял известният художник и преподавател проф. Симеон Велков. Отрицателни становища вече са дадени и от кмета на район “Средец” и Български национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места. Според МК се допуска надстрояване, пристрояване и подземен гараж.

Третата сграда е на ул. „Стара планина“ 9 и е част от определената в Закона за културното наследство охранителна зона на архитектурно-строителна недвижима културна ценност „Учебна сграда, бивша Първа мъжка гимназия“. Инвестиционните намерения за проекта предвиждат събаряне и построяване на нова сграда. 

В заключение Васил Терзиев изразява надежда, "че тези сгради могат да бъдат възстановени в автентичния си вид и да се използват. София няма как да има бъдеще, ако не се грижи за историческите си ценности като част от недвижимото културно наследство".