Кметът на Бургас Димитър Николов предупреждава: Завишено е нивото на езерото Вая

Ако продължава покачването, Общината има готовност да започне отцепването на района чрез пясъчни диги

Завишено е нивото на езерото Вая, каза пред журналисти кметът на Община Бургас Димитър Николов, предаде „Фокус". Нивото е малко над критичното. По думите на Николов, ако продължава покачването на нивото, Общината има готовност да започне отцепването на района чрез пясъчни диги. Днес той е изпратил писмо до арендаторите на язовирите на територията на Община Бургас с искането за контролирано изпускане, защото започва активно снеготопене. „За да не се получи преливане и скъсване на язовирни диги. Днес ще изпратим два екипа, които да наблюдават за рискове“, каза още Николов.

Той добави, че цяла нощ основните пътища са обработвани с антиобледеняващи материали. Днес започват да се почистват междукварталните улици. Основната задача е да се осигурят екипи до всички контейнерни площадки. „Осигурили сме екипи ,които да почистват контейнерните площадки, както и да се извозва сметта, защото от два не се е извозвала. Същото ще се случи и в малките населени места в Община Бургас“, каза още кметът. Още 60 души почистват пешеходните зони. Всички налични автомобили работят със снегопочистваща техника. Допълнително са осигурени пясък, сол и луга.Градският транспорт работи по разписание. Линия 9 не работи заради невъзможност да се почисти една част от крайния квартал на к-с „Меден рудник“ заради гъсто паркиралите коли и опасността със снегорините да ги повредим. Не се стига до крайната спирка на кварталите „Банево“, „Горно Езерово“. Автобусите обръщат на централните площади.

Снощи са настанени 30 мъже и една жена в Центъра за временно настаняване на бездомни лица. Някои от тях са поискали медицинска помощ и лекарства. “ Основно бяха медикаменти срещу грип и настинка. Имат топла храна, добро меню, топла вода, завивки. Някои от тях са започнали да напускат сутринта приюта“, добави още Николов. По думите му, ако времето е хубаво, утре ще е учебен ден за всички училища в Общината, но това ще стане ясно около 14 часа, когато ще се състои среща с директорите. Днес са постъпвали сигнали за ледени висулки от покривите на сградите. Кметът апелира гражданите, ако видят такъв риск, да се обаждат на Пожарната, тел.112 или на дежурния телефона на Общината.