Климатолог: Очаква ни по-мека зима

Температурите ще се задържат около нормалните и дори по-високи

Вероятно зимата на 2017/2018 година ще е по-мека от зимата на 2016/2017 година. Това са прогнозите на проф. Веселин Александров от секцията "Климатология" към департамента "Метеорология" в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН /НИМХ-БАН/, пише БТА.

Най-вероятно декември на 2017 г. ще е с повече валежи от декември на 2016 г., отбеляза той. Януари 2018 г. се очаква да е със средни месечни температури близки до нормалните или по-високи и с месечни количества валеж близки до нормалните или по-малки. Февруари на 2018 г. се очаква да е със средни месечни температури близки до климатичните или по-високи и с месечни количества валеж близки до средните такива или по-малки, прогнозира проф. Александров.

Съгласно предварителни оценки на Световната метеорологична организация 2017 г. е по-хладна от рекордно топлата 2016 г. Но е много вероятно да бъде една от трите най-топли години в историята на съвременните инструментални метеорологични наблюдения и измервания, обясни ученият.

Професорът коментира и причините за проливните дъждове, които причиниха преливания на реки, а на места имаше и наводнения.

След циклона "Татяна", който причини последния обилен снеговалеж, отпреди няколко дни, връхлетя и "Филип", носещ проливни дъждове. Добрата новина е, че държавата реагира най-сетне с превантивни мерки и с кризисни щабове, които в цялата страна да следят за бедствените обстановки. Лошата новина обаче е, че поради изтормозена /нерегламентирана/, неподдържана или въобще липсваща инфраструктура загубите вследствие на поройните валежи са още по-значителни.

Проф. Александров обясни, че климатичните промени в глобален, регионален и локален мащаб и какви са параметрите на тези промени е може би един от най-често задаваните екологични въпроси в началото на 21-ви век. Подобни въпроси са актуални винаги, но в определени моменти, обикновено когато се наблюдават големи отклонения от нормалните стойности на метеорологичните елементи, преди всичко на температурата и валежите, изникват с нова сила и се коментират в медиите и обществото.