Кирил Радев: В някои населени места полицаи са виждали само по телевизията

"Има празноти свързани с охрана от МВР. Там служат хора, които са задръстили системата. В някои населени места полицаи са виждали само по телевизията.. Това заяви ген.Кирил Радев, бивш шеф на ЦСБОП и сега шеф на частна охранителна фирма.

 "Никой не е поставил въпроса до нарушаване на държавност или за частна армия на кметовеСистемата на МВР е безкрайно ограничена. Там служат хора, които са задръстили системата. Армията от охранители е от стотина хиляди. Но те не се използват рационално. Редки са случаите, когато МВР искат съдействие от нас. Това  каза още Радев, коментирайки пред bTV промените, които се подготвят частни охранителни фирми да охраняват общини и села", заяви той.

Охранителната дейност по отношение на сигнално-охранителна техника изцяло се осъществява от частни охранителни фирми. И в момента има цели села и населени места, които се охраняват от частни охранителни фирми. Това каза в предаването „Лице в лице” бившият шеф на ЦСБОП ген. Кирил Радев, който е и собственик на такава фирма.

Той коментира това във връзка с промените в закона, които предвидиха частни охранителни фирми да могат да пазят селата и малките градчета и които промени бяха атакувани пред Конституционния съд и от президента Румен Радев и от главния прокурор Сотир Цацаров.

По думите му от юридическа гледна точка има основание, защото се атакуват онези норми в закона, които са свързани с една дейност, която е изключително държавническа дейност, т.е. става дума за делегиране на функции от държавата към частни субекти, което вероятно от правна гледна точка е някакво нарушение.

И в момента има такъв прецедент – законът за частните съдебни изпълнители също делегира права на частни субекти, които изпълняват държавнически функции. Същото нещо се отнася и за нотариата, допълни Радев.

И в момента има делегирани права на фирми, има сключени договори между охранителни фирми и кметове на различни населени места и охранителни фирми осъществяват такава дейност. Действащият закон в момента не я забранява, поясни Радев.

„Трябва много добре да се изследва практиката в момента, а това е наложена практика поради факта, че има празноти, а те са свързани с невъзможност на МВР да изпълнява такава функция, а хората го искат по някакъв начин.