Каспаров: Кой строи тунелите на „Хамас“? Иран няма такива специалисти, а изгода от войната има Путин

"Хаосът е хранителна среда за диктат"

Гари Каспаров

Гари Каспаров

 Президентът на страната-агресор Владимир Путин е бенефициарът от войната между  терористичната групировка „Хамас“ и Израел. Такава позиция изрази в интервю пред журналиста Дмитрий Гордон гросмайсторът Гари Каспаров, руски опозиционен лидер в емиграция.  

"Войната се разраства. Това, което сега става в Израел, в действителност е резултат от това, че Западът не реагира с нужната решителност. Е какво - ще ми разказвате, че хамасовците са започнали тази операция подтиквани само от Иран? Хайде да сме сериозни. Кой е основният бенефициар от войната в Израел? Путин. Защото вниманието на голяма част от медиите – а и ресурси – сега са отклонени към Израел." – коментира Каспаров.

Руският опозиционер отбелязва, че "това позволи създаването на нов формат на противопоставяне вътре в западното общество, особено американското", защото се изясни, че "известно количество хора са готови да подкрепят „Хамас“ и терористите", и "това, естествено, отвлича вниманието от войната в Украйна", което "помага на Путин".

Каспаров подчертава, че "хаосът е хранителна среда за диктат".

"Размишлявах. Показват картинки с тези тунели (на терористите от „Хамас“ в Газа – б.р.). Невероятни тунели, стотици километри тунели под Газа са направени. (...) Кой е строил тези тунели? Усещането ми е, че в Иран няма такива експерти по строителство на метро. Едва ли биха го направили французи или американци. Подозирам, че има само една страна, в която има реални експерти по строителство на метро (готови да изпълнят такава задача)." – отбелязва Каспаров, визирайки Русия.

По думите му, нападението на „Хамас“ срещу Израел е било добре подготвено, бенефициарът е известен и остава само "да съберем едно плюс едно, за да получим отговора“.