Как да пестим време в кухнята

Един от съветите: мийте чиниите в процеса на готвене

За едни готвенето е удоволствие, за други - тегоба. Независимо в коя група попадате, сигурни сме, че няма да имате нищо против, ако можете да пестите време от това почти ежедневно занимание, без да се отрази на вкуса и качеството на храната на домашната трапеза. Вижте 10 съвета, които дава rozali.com към домакините, за да пестят време в кухнята

1. Планирайте предварително менюто

Измислянето на менюто или ястието често пъти се оказва по-трудна задача, отколкото самото готвене. Затова бихме ви препоръчали да планирате какво ще готвите поне за седмица напред. Това може да е една от темите на нещо като семеен съвет. Така ще прецените какво да напазарувате и няма да се бавите със започването на готвенето.

2. Не подценявайте консервите

Консервираните храни, независимо дали в консерви или буркани, могат да са вашият кратък път към вкусно ястие. Консервите грах, фасул, царевица са доста по-вкусни от замразените си варианти, да не говорим, че са по-бързи за готвене.

3. Замразените храни не са само лоши

Понякога те са единственият начин бързо да сготвите нещо. Важно е да знаете на кои марки да се доверявате, както и добре да познавате кои храни запазват вкуса си след замразяване и кои са напълно безвкусни.

4. Помагайте си от сутринта или от предната вечер

Питате се как може да стане това? Ако например готвите пилешко месо с ориз или грах например, можете да сложите месото да се вари предната вечер или сутринта, докато пиете кафе. Ако готвите ястие с картофи например, можете да ги обелите от предната вечер и да ги оставите във вода, за да са готови за готвене на другия ден.

5. Гответе за повече от една вечер

Да, всеки обича храната му да е прясно приготвена. Но това означава, че готвещият у дома трябва да отделя много време. Затова поне 2 дни седмично гответе в малко по-големи количества (за две вечери например). Така само ще претоплите храната и бързо ще се радвате на вкусна домашна храна.

6. Оборудвайте добре кухнята си

Уредите са нашите най-големи помощници в кухнята. Те ни помагат да режем, мачкаме, пасираме и т.н. Помислете за стила си на готвене и вижте от какво бихте имали нужда. За мнозина кухненският робот е ненужен лукс, но някои домакони го използвам поне 3-4 пъти седмично за приготвяне на салати, десерти и т.н. и това им спестява време. За други подобен "уред" може да е тенджерата по налягане или блендерът. Всичко зависи от личния стил на готвене.

7. Бъдете организирани

Бъдете подредени. Сигурен начин, че няма да се лутате в кухнята. Когато започнете да готвите, подредете си всички продукти. Намерете идеалното място за дъската и ножа, за тенджерата. Отделете си кът за отпадъците, за да не ходите за една обелка от лук например до кошчето. Подредете всички нужни подправки за ястието. Когато приключите с дадена чиния или прибор, слагайте ги за миене.

8. Мийте чиниите в процеса на готвене

Мнозина имат съдомиялна машина, но не всички. Ако и вие нямате, то е добре да не оставяте чиниите да се натрупват. Докато месото например ссе задушава, отсервирайте мръсните прибори и чинии, които няма да ползвате и ги измийте. Не оставяйте да се натрупат, защото освен че ще ви се видят повече, ще ви отнемат и от времето за почивка.

9. Гответе семпли ястия с много подправки

Не е задължително едно ястие да има много компоненти, за да е вкусно. Лесен начин да превърнете дори най-семплият къс месо във вкусна вечеря е като наблегнете на подправките. Също така не подценявайте остатъците в тигана/ тенджерата. Когато сте запържвали месо там например, можете да приготвите вкусен сос за минути, като само добавите малко вино и/ или масло/ готварска сметана.
 
10. Превърнете готвенето в семейно занимание

Времето минава по-бързо, когато човек го прекарва в компания. Ако имате тази възможност, превърнете готвенето в семейно занимание. С децата, с половинката. Разговаряйте, докато готвите, и времето ще лети неусетно. Не е точно начин да спестите няколко минути, но пък е идеалният вариант да си прекарате по-добре.