Кадиров опровергава от фитнеса новината за тежкото му заболяване: Не умирам!

Рамзан Кадиров

Рамзан Кадиров

Чеченският президент Рамзан Кадиров се опита във вторник да потуши слуховете за потенциалната си смърт, като показа своя режим на упражнения във видеоклип във фитнес зала в стил инфлуенсър, пише "Политико".

"Натовареният ден завърши с тренировки и позитивизъм. Физическата активност подобрява не само тялото, но и настроението. Вечерните тренировки са чудесен начин да се отпуснете и да презаредите батериите си (...) Не забравяйте, че грижата за вашето здраве е инвестиция в бъдещето, а последователността и постоянството ще ви доведат до успех както в спорта, така и в живота."

Това казва брадатият тренировъчен воин Кадиров, близък приятел и съюзник на Путин, малко след като направил упражнения на лежанката.

В понеделник независимият руски вестник "Новая газета Европа", базиран в Латвия, съобщи, че Кадиров е бил диагностициран с панкреатична некроза през януари 2019 г., което кара Москва да търси негов наследник.

Като глава на мюсюлманската Чеченска република в Русия Кадиров се смята за един от най-видните съюзници на Путин в неговата война срещу Украйна.

Самият той често съобщаваше новини от фронта в Украйна, като обявяваше превземането на ключови градове и обекти като падането на Мариупол, Северодонецк и Лисичанск, както и предаването на бойците от завода "Азовстал". Чеченските формирования играят важна роля във военните действия в Украйна.

Не случайно Путин произведе Кадиров в чин генерал-полковник през месец октомври 2023 година, което е едно  от най-високите армейски звания в Русия. А на 27 юли 2023 година го удостои с орден "Александър Невски" за приноса му в социално-икономическото развитие на Чечения, който се счита за едно от най-високите руски отличия.