Кабинетът реши: Нови болници само след актуализация на националната здравна карта

Николай Денков

Николай Денков

В оставащи дни правителството ще мобилизира всички усилия, за да придвижи най-важните решения в полза на хората и бизнеса дори в среда на предизборна кампания без редовно правителство. Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков преди заседанието на Министерски съвет.

По думите му здравеопазването е от ключовите области, които не трябва да падат жертва на политическата нестабилност.

Министерство на здравеопазването започва актуализация на националната здравна карта и следващото правителство трябва да завърши този процес за около 2 месеца. Със законопроекта за промени в Закона за лечебните заведения ще се даде възможност на НЗОК да планира ресурсите си спрямо реалните нужди на хората. Така държавата ще гарантира осигурена болнична грижа и достатъчно специалисти за всички пациенти независимо къде живеят те, увери Денков.

Припомняме, че заявките за актуализация на здравната карта се дават от почти всеки здравен министър от Петър Москов насам, но това така и не се е случило. Забраната за разкриване на нови болници беше намерение и на настоящия здравен министър Христо Хинков, който обаче много преди да стане ясно, че правителство Денков/Габриел 2 няма да има, хвърли своята оставка, тъй като не заяви, че усеща подкрепа за действията си дори и от парламентарната група, която го е предложила за министър на здравеопазването. Така предложението на МЗ за мораториум върху разкриването на новите лечебни заведения се сблъска със съпротивата на ГЕРБ в парламента.

От следващия месец над 400 лекарства за сърдечно-съдови заболявания ще бъдат безплатни, а други 300 ще бъдат с намалени цени. На заседанието на Министерски съвет ще бъдат предложени важни промени в Закона за лечебните заведения - забрана за разкриване на нови болници до приемането на новата национална здравна карта на страната.