Изровиха три скелета в Пловдив, единият е на дете със стрела в гърдите

Археологическият екип, който копае в частния имот преди Тунела се натъкна на невиждана древна драма от времената на Готското нашествие. Екипът е открил три човешки скелета. Те са на пода на римска къща, пише "Марица". Двата са на двама възрастни индивиди. Третият е на едно дете между 4 и 6 години.

"В гърдите на детето бе открит връх на стрела", обясни ръководителят на разкопките археолог  Елена Божинова. Тя датира находката от средата на 3-и век от новата ера. Точното тогава градът е унищожен от готите. Според древните автори "загиват над 100 хиляди души". 

 Другите скелети са на 17-годишен индивид и на по-възрастен човек. Драмата е още по-ужасяваща, когато се осъзнае, че тримата са носели в себе си куп бронзови монети. Единият скелет е държал бронзова статуетка на Афродита със златна торква /гривна на врата/. Това вероятно е било домашното им божество. Сигурно тримата са бягали от нашествениците, взели са всичките си пари и статуетката. Така ги е застигнала смъртта, предполагат археолозите. Над тях е рухнал запаленият дом. Днес археологическият екип разчистваше слоят от пепел, натрупан в този частен римски дом. Стаята, където са открити скелетите е с размери 16 кв. м.   Трите тела са изследвани и приети от антрополог. В момента са прибрани на съхранение. Не се планира да им се правят някакви генетични изследвания, защото те са много скъпи. Преди десетина дни на същия обект бе открита огромна древна арка, чиито основи бяха широки 3,6 метра.