Изкуствен интелект "съживява" Елвис Пресли за шоу в Лондон

За целта са използвани хиляди снимки от личния архив на звездата, както и домашни видеозаписи

Източник: Wikipedia

Източник: Wikipedia

Благодарение на виртуалната реалност, почитателите на Елвис Пресли ще имат възможност да видят Краля на рокендрола „на живо“, съобщава Ройтерс.

В шоуто, наречено „Еволюцията на Елвис“ (Elvis Evolution), изкуствен интелект, холографска проекция, добавена реалност и представление на живо ще пресъздават събития от биографията на Елвис Пресли.

„Ще бъде радостен празник на живота на Елвис – човека, музиката и неговото културно наследство“, казва пред Ройтерс Андрю Макгинес, основател и главен изпълнителен директор на компанията организатор Layered Reality.

Зрителите ще бъдат отведени на пътешествие из ключовите места от живота на Елвис – от Тюпълоу в американския щат Мисисипи, където през 1935 г. е роден Кралят на рокендрола, през Мемфис до Лас Вегас.

„Кресчендото на изживяването е изпълнение от Елвис чрез изкуствен интелект“, казва Макгинес.

Layered Reality е сключила споразумение за създаване на представлението с Authentic Brands Group, които управляват имуществото на Елвис Пресли.

Британската компания е дала достъп до хиляди снимки от личния архив на звездата и множество домашни видеозаписи, за да може да бъдат създадени нови представления „на живо“ с помощта на изкуствен интелект.

Международният интерес към Елвис, признат за най-продавания солов изпълнител на всички времена с над 500 милиона продадени записи, е ненадминат 46 години след смъртта му.

Биографичният филм на Баз Лурман „Елвис“ (2022) създаде ново поколение фенове, а „Присила“ (2023), режисиран от София Копола, изследва сложните му взаимоотношения със съпругата му.

Според Макгинес представлението „Еволюцията на Елвис“ ще допадне както на запалените почитатели на звездата, така и на онези, които искат да научат повече за него. След Лондон шоуто ще бъде представено и на други световни сцени, включително в Лас Вегас, Токио и Берлин.