Изкуствен интелект откри лекарство срещу супербактерия

Проверени са приблизително 12 милиона налични съединения

Учените от Масачузетския технологичен институт са използвали метода на т. нар. дълбоко обучение, за да открият клас съединения, които могат да унищожат устойчива на лекарства супербактерия.

За новото оръжие срещу резистентния към метицилин Staphylococcus aureus (MRSA) се съобщава в статия, публикувана в списание Nature. Изследователите са обучили изкуствения интелект с данни за антибиотичната активност на 39 000 съединения срещу MRSA, както и структурата на тези молекули. Използван е алгоритъм за търсене „Монте Карло“, за да се предвиди кои подструктури на съединенията са отговорни за антимикробната активност. Освен това учените са използвали допълнителни модели, за да предскажат токсичността на тези молекули за три различни типа човешки клетки.

Проверени са приблизително 12 милиона налични в търговската мрежа съединения и бяха идентифицирани тези с потенциална активност срещу MSRA. 280-те молекули са тествани в лабораторията в бактериални култури и върху два миши модела (кожна инфекция и системна инфекция). Експериментите показват, че тези съединения изглежда убиват бактериите, като нарушават способността им да поддържат електрохимичен градиент през клетъчните мембрани. Този градиент е от съществено значение за много важни клетъчни функции, включително способността да произвеждат АТФ, молекула с химическа енергия. В същото време клетъчните мембрани остават непокътнати. /БГНЕС