Изкуствен интелект може "да предскаже" колко дълго ще живеем

Програма вече може да изчисли колко дълго ще живеем със сериозен процент на точност. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в ефира на Радио "Фокус“. Проектът е на Копенхагенският университет и е базиран на данните на цялото население на Дания – 6 милиона души. Техните данни са били обработени от life2vec – генеративен изкуствен интелект, подобен на ChatGPT, който анализира техните здравни проблеми, образователен статус, дали често променят работното си място, какви доходи имат.

Анализирайки всички тези фактори, изкуственият интелект е достигнал до изводи, които социалните науки отдавна са направили, и това отново касае въпроса за важността епигенетиката- нашата социална среда и качеството и начина на живот. Проигравали са различни възможности, случаи и сценарии и са успели чрез данните на изкуствения интелект да установят, че при равни други условия, ако една личност в лидер, има силна воля, силен характер и е на високи обществени позиции, получава доби доходи, живее много по-дълго и по-добре от всички останали с 5 до 10 години“, обясни доц. Тодорова.

При някои от сценариите изкуственият интелект работи с данни на починали хора, без да “знае" този факт, и успява с голяма точност – над 70%, да "предскаже“ очакваната продължителност на живота им, допълни доц. Тодорова. "Но това е при много малко случаи. Учените не разкриват достатъчно информация, защото знаят, че това наистина би породило много морални и философски дебати и биха били атакувани от църквата и от религиите“, коментира тя.  

Според нея използването на изкуствения интелект за подобни цели е изключително опасно и не бива да бъде допускано. По думите й това е поредният повод Европейският съюз да задълбочи работата си по регулациите в сферата на изкуствения интелект. "Това за мен е може би един от най-сериозните морални казуси, по-тежък дори от това изкуственият интелект да има досег до оръжие и до ядрени централи. Това значи картографиране на дълголетието на една нация и от там определя ето на здравни, социални осигуровки, което може да взриви социалните системи. А на индивидуално равнище това би могло да се превърне в самосбъдващо се пророчество. Може би това би породило нови ментални проблеми, ще отвори нови ниши за психотерапия и психопомощ“, прогнозира футурологът.