Иван Гешев: Половината от инвалидните пенсии отиват при хора, които са здрави

Най-много са нарушителите с фалшив ТЕЛК в Силистра , Разград, Монтана, Перник, Габрово и Враца

Иван Гешев

Иван Гешев

"От министър-председателя Бойко Борисов беше възложено на МВР,  а на мен от главия прокурор да се извърши анализ и да се задействат механизмите, с които разполагаме за наказателно-правен анализ и извършване на проверки за документни престъпления, касаещи получаването на инвалидни пенсии от ТЕЛК и свързаните с това социални услуги". Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев по време на пресконференция във връзка с образувани досъдебни производства и проверки на територията на цялата страна по повод източване на средства от НОИ чрез фалшиви ТЕЛК. След извършен такъв анализ бяха събрани почти всички производства през последните 5 години, касаещи получаване на инвалидни пенсии с неистински документи", каза той.

"Установи се, че в определени региони процентът на инвалидните пенсии достигат до 28 % от всички пенсии на конкретната област. Най-големият процент е в Силистра , Разград, Монтана,  Перник, Габрово, Враца. В резултат на тази анализ бяха предприети дейстия с МВР и районните прокуратури и започнаха проверки и досъдебни прозиводства", каза Гешев.

По думите му предстои извършването на такава дейност и в останалите областни градове. Оказва се, че при проведените разпити на стотици лица като първоначалното впечатлението е, че 70% от лицата, с които се разговаря не знаят от какво са болни, не знаят какви документи трябват за ТЕЛК  , не знаят дали са ходили пред ТЕЛК, не знаят дали са били хоспитализирани или не.

В Силистра се създава впечатлението, че цели села са с инвалидни песнии.  Получават се фалшиви хоспитализации, от които никой не може да каже каква е щетата за здравната каса. Половината от инвалидните пенсии отиват при хора, които са здрави, каза Гешев. По думите му очакват се обвинения в близките няколко дни.

По думите на Иван Гешев положението е ужасяващо. Над 200 лица до момента са разпитани досега.  Установено е, че делът на пенсиите за инвалидност поради общо заболяване в последно време нарастват, стана ясно от прокуратурата. Направено е обосновано предположение, че става дума за фиктивно издаване на документи.