Институт за изследване на войната: ВСУ са си върнали позиции източно от Часов Яр

В същото време окупаторите са напреднали на запад и югозапад от Донецк

На повечето направления по фронта в Украйна продължават позиционните боеве. Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са постигнали напредък близо до Часов Яр, западно от Бахмут, докато руските войски са напреднали на запад и югозапад от Донецк. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

На 23 април руските войски са продължили сухопътните настъпления на Северско направление (северозападно от Бахмут), но няма потвърдени промени във фронтовата линия в този район. Генералният щаб на ВСУ съобщи, че Силите за отбрана на Украйна са отбили няколко атаки на руснаците източно от Северское в района на Золотаревка и Верхнекаменское и югоизточно от Северское в района на Спорное и Виемка.

ВСУ наскоро са си върнали загубени позиции източно от Часов Яр, където на 23 април руските войски са продължили настъпателните операции. Геолокационни кадри, публикувани на 22 април, показват, че ВСУ са напреднали леко на югоизток от Ивановское (източно от Часов Яр).

Командирът на чеченския специален отряд "Ахмат“ Апти Алаудинов твърди, че неговите части и други сили на руските въоръжени сили са превзели няколко украински позиции в западните покрайнини на Клещеевка (югоизточно от Часов Яр), но анализаторите на ISW не потвърждават информацията.

Руските военни кореспонденти твърдят, че силите на Москва са атакували източните покрайнини на Часов Яр. Промосковски блогър призова руските въоръжени сили да дадат приоритет на превземането на микрорайона Нови в източната част на Часов Яр, вместо да продължат "тактически второстепенно усилие“ с атака срещу Часов Яр от Богдановка (североизточно от Часов Яр).

Позиционните боеве продължават и близо до Богдановка, в микрорайона Нови, източно от Часов Яр близо до Ивановское и югоизточно от Часов Яр близо до Клещеевка и Андреевка.

Говорителят на ОСГВ "Хортица“ подполковник Назар Волошин заяви, че в момента най-интензивните направления в източната част на страната са Бахмутското, Авдеевското и Новопавловското (западно и югозападно от Донецк).

Руски и украински източници продължиха да обсъждат степента на "обявеното“ настъпление на силите на Москва северозападно от Авдеевка, но няма потвърдени промени във фронтовата линия в района.