Испания ще изпрати ракети за системите „Пейтриът“ на Украйна

Испания ще изпрати ракети за системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът" на Украйна, която поиска повече помощ с военно оборудване, за да се противопостави на руските атаки, съобщи министърът на отбраната Маргарита Роблес, предаде АФП.

Роблес съобщи за "изпращането на комплект зенитни ракети за прихващане с голям обсег на действие Пейтриът" на заседание на контактната група за отбрана на Украйна, в което тя участва чрез видеоконференция, се посочва в прессъобщение на нейното министерство.

В изявлението не се уточнява колко ракети ще изпрати Испания.

На 22 април европейските министри на външните работи и на отбраната дадоха уверения, че ще продължат да оказват помощ на Украйна след приемането от Съединените щати на мащабен план за помощ, но без да обявят конкретни мерки, особено по отношение на противовъздушната отбрана.

Испания, която е една от малкото страни, разполагащи с батареи „Пейтриът“, остана уклончива по този повод, като се ограничи с уверението на външния си министър Хосе Мануел Албарес, че "винаги е правила всичко възможно в рамките на своите възможности".

От седмици Украйна настоява съюзниците ѝ да ѝ изпратят системи за противовъздушна отбрана, включително системи „Пейтриът“, които се смятат за най-ефективни срещу руските хиперзвукови ракети, поразяващи украинските градове и инфраструктура.

Президентът Володимир Зеленски, който смята, че Украйна се нуждае от поне още седем системи "Пейтриът", заяви преди няколко дни, че Русия е успяла да атакува голяма електроцентрала, защото украинските военни са изчерпали ракетите си. /БГНЕС