Императорът на Япония Акихито и императрица Митико се показаха за последен път като царстваща двойка

Императорът на Япония Акихито и императрица Митико за последен път се оказаха официално пред публика в петък в качеството на царстваща двойка преди предстоящото на 30 април отречение на монарха от престола. Те участваха в състоялата се в Токио церемония по награждаване на активистите в защита на околната среда и учени, постигнали сериозно резултати в изучаването на живата природа, предава "Фокус".
Както съобщава телевизионният канал NHK, сега до края на месеца 85-годишният император и 84-годишната императрица ще си почиват в своя дворцов комплекс в центъра на Токио. На 30 април те ще се отрекат от престола на официална церемония именно там.
На нея ще присъстват ръководителите на трите клона на властта – правителството, парламента и Върховния съд – императорът ще произнесе прощална реч. Очаква се на церемонията от името на жителите на Япония да се изкаже и премиера Шиндзо Абе.
На следващия ден – 1 май – в Токио0 ще се състои официалната церемония по коронацията на 59-годишния старши син на Акихито, сегашният престолонаследник Нарухито. В същото време основните мероприятия по този повод са планирани за октомври.
Император Акихито обяви намеренията си да се откаже от престола във връзка с преклонната си възраст през лятото на 2016 година. Законодателството изисква от японския монарх да е на престола пожизнено, но желанието на Акихито предизвика вълна от съчувствие и специално за него парламентът прие еднократен закон, разрешаващ отрчението като изключение.
Императорът на Япония изпълнява само церемониални функции, той има статут на символ на държавата и единството на народа.