Симеон Дянков: Пред нас има поне още 3-4 добри години с икономически растеж

През 2018 г. можем да стигнем 5 %, но тези 5 % в момента се изработват в София, в Пловдив, Стара Загора, Бургас,

Икономиката е на цикли- като библейските 7 гладни и 7 сити години. Пред нас има поне още 3-4 добри години с икономически растеж 3, 4, 5 %. През 2018 г. можем да стигнем 5 %, но тези 5 % в момента се изработват в София, в Пловдив, Стара Загора, Бургас, главно в Южна България. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков в „Здравей, България” на Нова телевизия. 

Какво трябва да се направи? Дянков смята, че трябва да се гледа област по област. „Трябва правителството да се замисли за регионални политики – да се гледат статистиките от кои области хората излизат най-много в чужбина. Това са Разград, Враца, Видин, Ловеч и Плевен, заяви Симеон Дянков, визирайки данните на НСИ за третото тримесечие. Каквито и магистрали да строиш, тези хора няма да се върнат, ако излязат един път... Говорихме за Разград. През последното тримесечие най-много хора излизат от тази област и си занимават.  Няма икономическо бъдеще там. Трябва да се помисли какво да се направи. Дали няма базова структура за интернет, дали липсват определени групи хора, дали в средното образование трябва да се направи нещо, за да отговаря на икономиката. Не трябват много пари, а мислене по региони”, заяви той.

„Мисля, че трябва да се гледа напред, а да не се връщаме постоянно назад. От ревизия на приватизацията ще се окаже, че няма смисъл. Политически ще се говори много, но хората в Белоградчик , Разград, Ловеч и те ще си тръгнат, ще стане твърде късно”,  заяви Дянков. Като "дребни закачки" определи действията на БСП по отношение на Бюджет 2018 Симеон Дянков, визирайки решението на червените да дадат бюджета на Конституционния съд, защото не се намериха пари за ремонт на "Александър Невски" и Зографския манастир.