И руски институт скастри България: Забравяте как цяла Европа си подели успехите на руското оръжие

Руското военноисторическо общество обвини политиците, че използват историческата памет като "разменна монета"

© Прессекретеариат на президента

© Прессекретеариат на президента

Изявленията на властите в България, че различни народи заедно с руския са участвали в освобождението от Османската империя, са плод на "политическата конюнктура" и в разрез с историческата памет. Това гласи официално съобщение на Руското военноисторическо общество (РВИО).

Публикацията "Именно Русия донесе свободата на България", с дата 6 март, излезе по-малко от ден след като патриаршията в Москва обяви на пресконференция след посещението на патриарх Кирил в България, че в страната има "опити да се заличи паметта" в обществото за приноса, който има Русия в освобождението. Патриарх Кирил каза, преди да напусне страната, че руските войници, участвали в освобождението на България, не могат да се приравняват с други.

"Днес политическата конюнктура се меси дори в святото дело по увековечаване на паметта на героите на два братски православни народа. Президентът (на България Румен Радев) нищо не каза за загубите, понесени от Русия, за трудностите, с които руските дипломати се сблъскват на Берлинския конгрес, когато цялата невоювала Европа си поделя успехите на руското оръжие."

РВИО обвинява Радев: "Формално отдавайки дължимото на Русия, той подчертава, че българската земя е освободена от войници на много народи." Организацията изтъква, че макар руската армия да е многонационална, трябва да се постави под съмнение нуждата тя да бъде делена на много народи. "Разбира се, всички те са служили в редиците на Руската императорска армия или са ѝ били съюзници. И това е наша обща памет, която свързва нашите народи... Трябва ли обаче това да намалява заслугата именно на Русия?"

Това повтаря позицията на самия патриарх Кирил, изразил съжаление, че някой дели руската армия, освободила България, на отделни националности. РВИО дори цитира публикация от сайта на украинското посолство и я тълкува като твърдение, че "едва ли не цялата руска армия тогава е била украинска".

От Освобождението до евреите и Червената армия

Отбелязва се още, че Русия е и остава силна заради единството на народите, които и тогава е позволило да бъде освободена България, следователно е "невярно" разделението по национален признак, осъществено от президента Радев. Според РВИО българските политици правят подобни изказвания "против волята на народа си, на собствената си историческа памет".

"Именно Русия донесе свободата на България преди 140 години - това е истина, която трябва да помнят българските политици, които трябва да усвои всеки български ученик. Историческата памет не може да е разменна монета, да служи за задоволяване на тщеславието на временни лидери."

На 3 март, по време на отбелязването на празника на връх Шипка, където беше и патриарх Кирил, Радев изрази признателността на българския народ към воините от много народи – руснаци, румънци, финландци, украинци, белоруси, поляци, литовци, сърби и черногорци и много други, положили кости по бранните полета на Руско­-турската освободителна война за Освобождението на България. "За всички тях България е последен дом. Тях ние почитаме като свои герои."

РВИО беше и една от организациите, чието ръководство активно се включи в задочния спор от края на миналата година за ролята на Червената армия в спасяването на българските евреи през Втората световна война. "Главният аргумент за заемането на подобна позиция от българските власти е била променената обстановка на военните фронтове, победата на Червената армия край Сталинград и Курск, жертвите на съветския народ, дадени за освобождаването и на своята страна, и на страните от Европа", отбеляза тогава научният директор на организацията Михаил Мягков.