И Бразилия се издъни, завърши наравно с Швейцария

В 90-ата минута Фирмино с глава от границата на малкото наказателно поле не успя да преодолее стабилния Зомер, а

Фото:ANSA

Фото:ANSA

След като по-рано днес Германия допусна загуба на старта на Мондиала, а вчера Аржентина взе само точка от Исландия, друг от фаворитите за спечелване на трофея - Бразилия, също допусна грешна стъпка в първия си мач. "Селесао" завърши наравно 1:1 срещу Швейцария в двубой от група "Е", игран в Ростов на Дон.

Филипе Коутиньо даде аванс на бразилците в 20-ата минута, но "кръстоносците" изравниха в началото на второто полувреме чрез Стивън Цубер.

Така лидер в групата е Сърбия с 3 точки, докато Бразилия и Швейцария са с по 1. На четвъртото място с нулев актив е Коста Рика.

-----

След равностойно начало бразилците стигнаха до първото чисто положение в 12-ата минута. Филипе Коутиньо центрира от ляво в малкото наказателно поле, Фаблиан Шер не успя да изчисти, а Паулиньо от 3-4 метра опита да шутира към вратата, но не намери добре топката и тя премина край целта. 

"Селесао" постепенно започна да доминира и в 20-ата минута поведе в резултата. Блерим Джемаили изчисти лошо центриране в пеналта право към Коутиньо, който с прецизен изстрел по диагонала почти от левия ъгъл на пеналта не даде шансове на Ян Зомер. 

Попадението поуспокои бразилците, които към края на полувремето дори отстъпиха инициативата на противника, въпреки че не допуснаха сериозна опасност пред Алисон, предаде БНТ.

Южноамериканците продължиха с лежерната си игра и след почивката и в 50-ата минута бяха наказани. Стивън Цубер успя да изравни с глава отблизо след центриране от корнер отдясно на Джердан Шачири, въпреки че в ситуацията остана съмнение за нарушение на халфа на швейцарците заради избутване в гръб срещу Миранда при борбата за позиция в малкия пеналт. 

Швейцария продължи да действа солидно и дисциплинирано в защита и не даде много шансове на съперника, а Неймар беше опазен напълно. 

Бразилия все пак опита по-масиран натиск в последната четвърт от мача, но Коутиньо и резервата Роберто Фирмино не намериха целта с диагонални удари от наказателното поле. 

В 90-ата минута Фирмино с глава от границата на малкото наказателно поле не успя да преодолее стабилния Зомер, а малко по-късно Миранда стреля фронтално от 15 метра, но край дясната греда на стража на европейците.

В последните секунди на добавеното време след центриране на Неймар от фаул топката попадна в Ренато Аугусто, който шутира от ъгъла на малкото наказателно поле, но ударът му беше блокиран пред голлинията. 

Бразилия - Швейцария 1:1
1:0 Филипе Коутиньо (20)
1:1 Стивън Цубер (50)

Бразилия: Алисон, Данило, Тиаго Силва, Миранда, Марсело, Паулиньо (67-Ренато Аугусто), Каземиро (60-Фернандиньо), Коутиньо, Вилиан, Габриел Жезус (79-Роберто Фирмино), Неймар
Селекционер: Тите

Швейцария: Ян Зомер, Рикардо Родригес, Мануел Аканджи, Фабиан Шер, Щефан Лихтщайнер (87-Михаел Ланг), Гранит Джака, Валон Бехрами (71-Денис Закария), Стивън Цубер, Блерим Джемаили, Джердан Шачири, Харис Сеферович (80-Бреел Емболо) 
Селекционер: Владимир Петкович

Жълти картони: Каземиро (Бразилия); Щефан Лихтщайнер, Фабиан Шер, Валон Бехрами (Швейцария)

Съдия: Сесар Рамос (Мексико)