Христо Иванов: Искаме да помогнем на Пеевски и подобните му да не могат да прехвърлят престъпленията си върху невинни хора

Обяви създаването на комисия "Контрабандтабак" срещу мълчанието на институциите

Искаме да помогнем Пеевски и  подобните му да не могат да прехвърлят престъпленията си върху невинни хора, както видяхме да се случва това вчера в София. За това работим ние. Някои от хората, които бяха доведени пред нашия офис ни показаха, че разбират, че това е нашата кауза. Ние няма да се откажем и ще продължим борбата си за истината около "Булгартабак". Това заяви лидерът на „Да, България“ Христо Иванов в изявление на живо в интернет. То дойде на мястото на уговореното и отказано в последния момент от медията интервю за БНТ.

"Пеевски иска да демонстрира мощ пред партньорите си от политическия картел и изкара на улицата стотици хора, на които искаше да прехвърли отговорността за контрабандата си", обясни Иванов.

"Затова днес обявявам, че Изпълнителният съвет на движението "Да, България" взе решение да се обърне към своите партньори от демократичната общност и заедно да съставим анкетна комисия "Контрабандтабак" . Тя ще покани всички , които разполагат с информация за задкулисието около компанията, да я предоставят. Ще стъпи на журналистическите разследвания, ще съберем още документи и ще направим публични изслушвания. На тази основа ще направим доклад, който обобщава събрания материал и ще го предоставим на компетентните институции у нас и в други заинтересовани държави. Нещо ми говори, че това ще има своя ефект", заяви той.

"Искаме "Булгартабак" да се превърне в нормална компания в свободна и правова държава. Искаме "Булгартабак" да има нормален инвеститор с пазарна стратегия, а не анонимен криминален феодал, който източва дружеството и поетапно ликвидира работните места. Искаме служителите да работят и да получават адекватно възнаграждение, да са със защитени трудови права, а не да ги държат в зависимост и да ги принуждават да участват в организирани протести като жив щит, да им казват кога да говорят, кога да мълчат, как да гласуват.

Искаме институциите да си свършат работата, да пречупят гръбнака на мафията, която държи толкова много хора в страх и подчинение-от тютюневите работници до софийски журналисти, от редовия полицай до висши магистрати. Искаме вместо наглия пропаганден балон за преразглеждане на приватизацията да има реално правосъдие поне за продажбата и ликвидирането на Булгартабак", вместо евтиният политически театър, искаме някой най-после да разследва реално дългогодишните твърдения за контрабанда и захранване с мръсни пари на престъпни организации у нас и в Близкия изток", каза още Иванов.