Хибридна атака на Кремъл срещу Украйна: В Киев военните готвят преврат, искат да свалят президента?

Украинската армия планира със сила да превземе Върховната Рада в Киев. Това съобщава прокремълската медия РИА Новости, позовавайки се на факти на руското разузнаване.

В информацията се твърди, че разведките на Путин са получило достъп до канал в "Телеграм", който се използва от "представители на елитни части" на ВСУ и членове на Службата за сигурност на страната. В нея се прокарва пропагандната теза, че "сред военните среди се обсъждат варианти за сваляне на сегашното правителство и командването на Въоръжените сили на Украйна", изтъква източникът на информация, цитиран от агенцията. По думите му „кореспонденцията между украинските участници дава представа за техния предполагаем план за превземане на украинския парламент, съгласно който е осигурена подкрепа от страна на военнослужещите“.

"Особено когато хората видят, че армията е начело, а останалите военни стоят зад тях, те автоматично ще застанат на правилната страна", гласи едно от съобщенията, твърди прокремълската медия. агенция.

Без съмнения внушаването на подобни тези се основават на извършените рокади от президента Зеленски в украинската армия. През февруари той не само замени радващия се на голяма популярност началник на армията Валерий Залужни с дотогава командващия сухопътните войски Александър Сирски, но извърши и други промени в състава на ВСУ.  А това в Кремъл се коментира като  огромен риск в момент, когато се пропагандира наратива, че „руските сили печели надмощие почти две години след началото на войната“, който е нужен на режима в Москва, за да не губи доверието на руското общество и оправдава огромните загуби, които понася на фронта в Украйна.

Пропагандата на Москва очевидно цели да разколебае украинците в тяхната борба за независимост и целокупност на държавата. От друга страна, да вбие клин между обществото, управляващите и въоръжените сили, предизвиквайки вътрешна криза. И това няма как да не се отрази не само на боеспособността на ВСУ и евентуалните възможности да надделеят над окупатора, но и сериозно ще подкопае авториртета на властта в Киев пред партньорите - ЕС, САЩ и НАТО, и сред международната общност. Няма как всичко това да не рефлектира върху поведението и политиката на Запада по отношение на Украйна, след като той заяви, че ще я подкрепя до победата й над Русия. В това се състоят надеждите на путинова Русия.

С други думи, Москва задейства отново своята хибридна агресия срещу Украйна. А това може да се тълкува като мнимо разочарованието на Кремъл от това, което се случва на фронтовата линия и резултатите, постигнати от руските въоръжени сили, но и като мълчаливо признание, че на Русия ще и бъде много трудно да се пребори за своите цели във чрез войната с Украйна, когато срещу себе си има толкова сериозни противници. Затова са и тези постоянни „ядрени заплахи“ към Запада, които може би ще се окажат последният и единствен коз на Путин в конфликта.