Гръцкият парламент прие сделката за "Северна Македония" след 38 часа дебати

Алексис Ципрас

Алексис Ципрас

С крехко мнозинство парламентът в Атина одобри Преспанския договор със Скопие, с който северозападната съседка на Гърция се задължава да приеме името Република Северна Македония. Решението отваря път на Македония към членство в НАТО и ЕС, а процедурата за окончателна смяна на името може да приключи до средата на другия месец.

Вотът със 153 депутати "за" (при искано от Ципрас мнозинство от 151 от 300 души) стана две седмици след като македонските депутати одобриха конституционни поправки, позволяващи смяната на името и допълнения в конституцията, които отговарят на договора. Днес в Атина гласувалите "против" бяха 146, а един се въздържа.

Новината незабавно бе приветствана от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който поздрави премиерите на двете страни, "Зоран и Алексис" (Зоран Заев и Алексис Ципрас) за въображението и готовността да "поемат риска". Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който нарече решението "важен принос към стабилността и благоденстгвието в целия регион". "Очаквам с нетърпение бъдещата Република Северна Македония в НАТО," добави той в "Туитър".

Гласуването се отложи с ден, за да могат да приключат всички изказвания като част от дебата, започнал в сряда. Малко преди гласуването председателят на парламента каза, че разискванията (общо 38 часа) са били по-дълги от което и да било заседание в последните години, включително тези за спасителните програми. Вчерашните дебати продължиха до малките часове, а в 9 ч. сутринта бяха подновени.