Гръцките медии: Кризата Атина–Москва ще има изключително висока цена

От опозицията предупредиха правителството, че ще последва "лавина от събития"

Гърция се страхува от икономически последствия след дипломатическата криза с експулсирането на руските дипломати. Има опасения за руските туристи да предпочитат догодина България и Турция. 

Гръцките медии днес публикуват много коментари с опасението, че кризата в отношенията Атина – Москва ще има изключително висока цена за гръцката икономика. Позовавайки се на дипломатически източници, медиите съобщават, че няма да се осъществи  планираното за септември официално посещение на руския външен министър в Гърция. "Очаквайте оттегляне на руските инвестиции", се предполага в медийните коментари. 

От опозицията предупредиха правителството, че ще има "лавина от събития". Не може да се предположи кои сектори ще засегне руската реакция, защото това е прецедент в гръцко-руските отношения. Повече от сигурно е, че един милион руски туристи, които почиват тази година в Гърция, могат да реагират с предпочитания към България и Турция. Това е опасението на туристическия сектор.

В изявление на правителствения говорител Цанакопулос се казва, че случаят засяга конкретни действия на руските дипломати и не се свързва с традиционно добрите отношения между двете страни.

Припомняме, че според високопоставени дипломатически източници, приетите от Атина мерки „са отговор на незаконни дейности на гръцка територия, които представляват намеса във вътрешните работи на Гърция“.