Говориш срещу БКП и СССР - и ДС веднага те профилактира

Документите са осветени от Комисията по досиетата през 2015 година

Само за това, че някои хора са си позволявали да говорят против БКП или Съветския съюз и веднага са попадали под ударите на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия. Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com.

Той представлява строго секретна справка относно: Профилактирани от 01 отдел на Шесто управление на ДС лица през първото тримесечие на 1981 г.

Това е времето, когато България е все още далеч от дисидентски прояви и от усещането, че тоталитарният режим се клати.

Идеологическото управление на ДС не прибягва до директни репресии, а е изградила система от мерки, чрез които да предотвратява развитието на негативни за режима прояви, които да се разпрострат върху по-голям кръг от хора.

Едно от тези мероприятия е веднага след като дадено лице бъде засечено във вражеска дейност то да бъде привикано в ДС и без много шум да бъде принудено да се откаже от продължаването на нежеланата дейност, обикновено срещу подписване на декларация, че преустановява да се занимава с това, което не се харесва на тоталитарната диктатура.

Все пак не трябва да се забравя, че въпросния 01 отдел на Шесто управление на ДС следи творческите съюзи и под наблюдението му попадат преди всичко представители на интелектуалните среди.

От въпросната докладна се разбира, че са профилактирани такива фигури като литераторите Михаил Неделчев – депутат от СДС след промените, а днес професор в НБУ, Светлозар Игов – литературен критик, Енчо Мутафов – литературен критик и главен редактор на вестника на СДС „Демокрация” през 90-те години на ХХ век и др.

Чуждите специализанти също са били под опеката на Шесто. Така например от справката се разбира, че само заради това, че полската специализантка Барбара Олшевска е носила значка на независимия синдикат „Солидарност” и то няколко дни, е предупредена с протокол от ДС.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и българската интелигенция”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

doc_Profilaktika_1.jpg

doc_Profilaktika_2.jpg

doc_Profilaktika_3.jpg

doc_Profilaktika_4.jpg

doc_Profilaktika_5.jpg

doc_Profilaktika_6.jpg