Германия обеща 90 млн. евро за икономическия растеж и евроинтеграцията на Косово

Акцент върху инвестициите в енергийния сектор

Германия е поела ангажимент за 90 млн. евро в подкрепа на заетостта, енергийния сектор и интеграцията на Косово в Европейския съюз, съобщи вестник "Коха Диторе", като се позовава на косовското Министерство на финансите, труда и трансферите.

Министерството съобщи във Фейсбук, че след преговори между Косово и Германия германското правителство е обещало 90 млн. евро допълнителна подкрепа за Косово за периода 2024-2025 г., като 20 млн. евро са отпуснати под формата на безвъзмездни средства.

Това споразумение означава значително увеличение на подкрепата в сравнение с предишния период 2022-2023 г., който възлизаше на 37 млн. евро.

Средствата ще бъдат насочени към усилията на Косово за интегриране в ЕС, с акцент върху инвестициите в енергийния сектор, особено в областта на декарбонизацията, устойчивото икономическо развитие, професионалното обучение, инициативите за заетост и подкрепата за общините в областта на управлението на отпадъците и опазването на околната среда.

Министърът на финансите, труда и трансферите, Хекуран Мурати, подчерта успешното сътрудничество с германското правителство, като посочи значими проекти като изграждането на фотоволтаична централа и пречистването на отпадъчни води в Прищина, инициативи за управление на отпадъците в цяло Косово и създаването на Парк за иновации и обучение (ПИО) в Призрен, Югозападно Косово.

Мурати отбеляза, че подкрепата на Германия укрепва двустранните отношения, стимулира икономическото развитие и подпомага стремежа на Косово към членство в ЕС.

Германският посланик в Прищина Йорн Роде изтъкна положителното въздействие на сътрудничеството между Германия и Косово върху жизнения стандарт на гражданите, икономическия растеж и възможностите за заетост. Той спомена предстоящите проекти, насочени към повишаване на икономическата независимост на жените и насърчаване на екологосъобразно икономическо развитие в Косово. /БГНЕС