Георги Георгиев: София не може да има Фейсбук кмет, нито общината да е бюро за конгресен туризъм

Проблемите на София не се решават

Георги Георгиев

Георги Георгиев

ПП излъгаха, като заявиха, че идват с готов екип и веднага могат да започнат да управляват. Това заяви пред бТВ Георги Георгиев, заместник-председател на Столичния общински съвет от ГЕРБ-СДС.

"Имаше един филм за булката беглец, ние тук имаме заместник-кмет беглец, и то по най-важния ресор", пошегува се той, визирайки заместник-кмета по строителството Иван Матов.

„Три месеца нямахме назначен зам.-кмет по строителството в София. Назначиха един колега, който работи два месеца, отнели са му правата без никакво обяснение. Кметът на София със заповед му е отнел правата да възлага строителство. След като дадохме публичност заместник-кметът Иван Матов подаде оставка.“ – поясни Георгиев.

„На всички въпроси се отговаря с лаконични постове във Фейсбук. Сега се разбра, че Васил Терзиев отново е в чужбина. Той много обича - всяка втора седмица е или в отпуск, или в командировка. Не се заяждам, но много е рано след петия месец да пътуват толкова често.“ - посочи Георги Георгиев, като отбеляза, че не е редно общината да бъде превръщана в бюро за конгресен туризъм.

„Не може София да има Фейсбук кмет. Той трябва да бъде на терен. Това не означава да не излиза в отпуск или да не пътува, но да има зам.-кметове, които да работят. „Продължаваме промяната“ обещаха, че идват с готов екип и „започват от първия ден“. Готовият екип е толкова готов, че три месеца издирваха зам.-кмет по строителството. За зам.-кмет по финанси бе обявена една дама, която на четвъртия ден напусна. Казаха ми, че си е събрала саксиите. Имаме зам.-кмет по правните въпроси, който не е правоспособен юрист по българско право. Той не се е явил в Министерството на правосъдието, където да издържи изпит. Той ще следи за спазването в общината на закони, които не е учил.“ подчерта зам.-председателят на СОС.

„Стандартът и начинът на живот на кмета трябва да се променят, в деня, в който положи клетва. Зейнали са дупки по улиците, имаме десетки сигнали за кърлежи в зелените площи.” – отбеляза той.

По думите му, ако Терзиев наистина имаше работещ, екип, пътуванията му не била били проблем, но такъв няма и проблемите на София не се решават.   

Георгиев посочи, че в момента се работи само тези детски градини и ясли, които са започнати при ГЕРБ и не се работи по нови проекти.

Той изрази разочарование, че от ПП-ДБ са отхвърлили предложението за увеличаване на заплатите на медицинските сестри в детските градини, а същевременно увеличили заплатите на висшите служители с 200%.  Допълнителните разходи за сестрите биха били едва 10 хиляди лева.

Оправданието за отказа било, че министърът на финансите Асен Василев обещал на Терзиев сумата за медицинските сестри да бъде отделена от държавния бюджет – това обаче не е направено.   

„С чужда пита помен, а питата я няма“, добави Георги Георгиев.

„Васил Терзиев обещаваше да няма ремонт на ремонта. Решението му е изобщо да няма ремонти.“ – каза още той.