Георги Божинов: Нинова е готова да разруши БСП, за да остане несменяема в партията

Елена ме разочарова, беше употребена от някои другари за собствените им цели и войни

Георги Божинов

Георги Божинов

Докато ръководството на левицата се е вторачило само в грешките на ГЕРБ, ще стоим с 18% подкрепа 

Другарите да решат, дали искат авторитарна партия, или да се върне доверието на хората, казва пред Faktor.bg социалистът

Интервю на Васил Василев

- Г-н Божинов, как ще коментирате констатацията на Михаил Миков, че Корнелия Нинова и хората около нея превръщат БСП в болшевишка партия?  

 Аз не искам това историческо понятие да го отъждествявам с процесите в БСП, но действително това, което се случва в левицата е тревожно и неприемливо. Ръководството се е откъснало от най-добрите демократични практики, които бяха наложени в партията, за да оцелее и да запази членската си маса. Напоследък се работи на инат от определен кръг хора, които имат други интереси, използват се различни прийоми, за да се печели подкрепа и влияние. 

- Какви са целите на Корнелия Нинова с подобна политика на еднолично управление?

- Съзнателно или не, пред очите ни се променя характерът на партията. От една масова формация, която има структури в цялата страна, се разпадат маса партийни организации. Вместо всичко това да бъде анализирано и да се направят промени в структурирането на БСП, се води друга политика. Трябва да решим, дали искаме да запазим масовия характер на партията, или някой има интерес тя да се превърне в авторитарна парламентарна група. Организациите в левицата спешно трябва да се преструктурират финансово и политически. Те трябва да бъдат окрупнени, за да бъдат способни да взимат решения, а не да бъдат подчинени на една група хора. Тези членове да могат да предлагат кандидати за постове и да контролират действията на партийното ръководство. Ако няма желание и се върви към друг тип политика, то в никакъв случай тя не трябва да е авторитарна. С настоящото поведение на БСП председателят ѝ на практика става несменяем, което е вредно. Ръководството на БСП тихомълком наблюдава разпада на структурите, които не могат да влияят на политическия живот в страната. Където има неудобни местни лидери, се сменят по безцеремонен антидемократичен начин. Аз нямам амбиции за никакви постове в БСП, искам само да бъда полезен. 

- До какво ще доведе БСП авторитарният образ, който настоящото ръководство опитва да наложи?

- Някои хора се заблуждават, че огромната омраза към днешното управление може да доведе автоматично до добър изборен резултат на предстоящите избори. Това е лъжовна представа, защото освен спечелването на добри позиции преди вота, трябва огромен потенциал, за да се оправдаят доверието и обещанията. Когато систематично се говори само за това, че трябва да отстраним този или онзи, в крайна сметка не ти остава потенциал да видиш кой може да свърши нещо. А преди това трябва да си дефинирал каква работа искаш да бъде свършена, което не се случва от ръководството на „Позитано“ 20. Това е причината да бъда разтревожен за БСП. Ние се изравнихме с ГЕРБ, но това не е благодарение на Корнелия Нинова и на хората около нея, а защото рейтингът на опонентите ни пада. Ние стоим на 18% доверие, но няма мърдане от там. 

- Корнелия Нинова потвърди, че Сергей Станишев може и да не влезе в листите за евроизборите. Как ще коментирате подобни изказвания от нейна страна? 

- Диалогът, който Корнелия Нинова води от трибуната със Сергей Станишев е неприемлив. Ще бъде груба политическа грешка от страна на Корнелия Нинова, ако по същия начин организира кампанията и дирижира състава на листата за евровота. По този начин беше избран и водачът на БСП, но приложат ли се същите методи и за другите кандидати, Нинова трябва да отговори на Димитър Дъбов – дали е готова след това да поеме отговорност? Дори това да се случи, няма да се промени ситуацията в партията. 

- Сергей Станишев заяви, че срещу него се е водела телефонна кампания и са се водили разговори със социалисти да не гласуват за него като водач на евролистата. Това ли е новата политика, чрез която се управлява БСП?  

- Ако някой си е позволявал да действа по този начин, знае отлично, че няма смисъл да води подобни разговори с Георги Божинов. Може такива внушения да са правени на някои по-колебливи другари, които очакват нещо от ръководството или получават заплата от партийния апарат. В БСП имаше погрешно зададен въпрос и погрешно формулиран отговор. Беше попитано кой да бъде водач, а беше подсказано „по-добре да не е Станишев, а Елена“. Партията поде тази дилема „да бъде или да не бъде“ в цялата страна. Не подценявам качеството и авторитета на нито един от двамата. Така поставеният въпрос доведе до неимоверното повтаряне само на тези две имена. Вината за това носят персонално Корнелия Нинова и приближените ѝ като Александър Симов, които пригласят мантрата от първия ден. 

- Означава ли, че БСП няма доверие на своите членове, след като и на президентските, и на изборите за ЕП издига хора, които не са дори членове на партията? 

- Има една мяра. Не може някой да си прави кариерата, популярността и пира, а в един момент на хората, които са се борили за каузи и са се противопоставяли на чужди тенденции, да им кажеш „строй се, мирно, готви се за работа, защото идва известен човек от телевизията“. По този начин косвено се казва, че се търсят подходящи лица за областни управители, депутати и министри, докато се налага един погрешен стил. Първо се налага кой не трябва да бъде, а след това се избира кой трябва да бъде в първите редици. 

- Елена Йончева постъпи ли морално, като не отказа кандидатурата и не постави условие все пак Сергей Станишев като втори номиниран да бъде в листата? 

- Аз няма да кажа нищо лошо за Елена, защото тя е изявен човек и професионалист в своята тясна област, но е далеч от широкия политически поглед, който европейската арена изисква. Ако трябва да съм изключително откровен, нейното поведение мен лично ме разочарова. Тя волно или неволно не можеше да не съзнава, че е използвана в известна степен от определени хора за собствените им цели и войни.