Ген. Събев: Ние сме под прицела на Русия, силно НАТО в Черно море е задължително

От посолството на Украйна у нас настояват за още по-големи санкции срещу Москва заради анексирания Крим

ген. Съби Събев

ген. Съби Събев

НАТО трябва да засили военното си присъствие в Черно море заради Русия. Тази категорична позиция изрази ген. Съби Събев от Атлантическия съюз на пресконференция, посветена на 5-годишнината от анексирането на Крим от Русия.

Русия се опитва да възстанови военнопромишлените комплекси в Крим от времето на Съветския съюз, предупреди генерала. По думите му в Крим е разположена руска авиационна техника, която може да носи ядрени бойни глави.

"Ние сме под прицел. Нека да няма съмнение, че в строго секретните военновременни планове на Русия, всичко е взето под прицел. Дали някога ще се реализират тези планове, това е съвсем отделен въпрос", посочи ген. Събев.

Затова той е категоричен, че България, заедно с партньорите си от Северноатлантическият пакт, трябва да вземе под внимание ситуацията.

"В Черно море трябва да има не адаптирано, а вече засилено военно присъствие на НАТО", изтъкна генералът.

До края на годината Украйна ще изпълнява всички условия за присъединяване към НАТО, стана ясно от коментара на Анна Тертична, съветник от украинското посолство у нас.

"В края на годината ще подадем заявка за избутване на плана за действие на НАТО", допълни Анна Тертична. Тя настоя за още по-големи санкции срещу Русия заради анексирането на Крим преди пет години.