Гебрев е наказан, защото продава оръжие на враговете на Кремъл – другите обяснения са чистене на светлия образ на Путин

Всеки коментар, че между атентатите срещу „Скрипал” и „Гебрев” няма връзка е част от хибридната война, но с български защитници

Христо Кожухаров

Когато интересите на Кремъл и образът на Путин са застрашени на българска територия, винаги се появяват дежурните чистачи у нас. Някои са потомствени лакеи на Русия, други са обременени от тежки зависимости, а трети тепърва трупат актив пред Москва. Скандалът с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебреве е поредният пример за пропаганда и манипулиране в полза на Русия. За сега е ясно, че поне три години преди аферата „Скрипал”, агенти на руското военно разузнаване са опитали  терористична операция на територия на ЕС, срещу български гражданин. Оказва се, че един от руските ГРУшници  - Федотов, участвал в операцията в Солсбъри, е пуснал отровните си пипала и у нас. Услужливи медии обаче веднага завъртяха версията, че трябва да правим разлика между Скрипал и Гебрев, че двата случая не са идентични, че

зад българския скандал не стоят Путин и Кремъл,

а уж някакви частни интереси, които ползвали потенциала на ГРУ, тоест, нищо друго освен солова акция за уреждане на  лични или корпоративни сметки.

Опасно е когато подобни внушения набива бивш шеф на ДАНС и министър на МВР. Вероятно появата на Цветлин Йовчев по bТВ съвсем не е случайна, а по-скоро контролирана -все пак преди да заеме двата отговорни държавни поста е бил шеф и важен фактор на руското направление в ДАНС и НСС. Любопитен факт е, че Йовчев е запазил мълчание по темата „Скрипал”, въпреки че е една от най-горещите през последната година. Включи се едва когато се появи и казусът „Гебрев”. Подобни анализи, под шапката на експерти по национална сигурност имат за цел да превърнат задаващата се информационната бомба в сапунен балон, но и да снемат всякаква отговорност от Путин и Кремъл за евентуалните им действия на наша територия. За проруската пропаганда изключително удобно е случаите „Гебрев” и „Скрипал” да бъдат разкачени, да не са в пакет като терористични актове в страни от ЕС и най-важното – в съзнанието на хората да остане усещането, че тава дума за два различни и нямащи нищо общо инциденти.

По делото „Скрипал” почти не остана съмнение, след разкритията на британските служби, че поръчката е дадена лично от президента Путин, тоест от държавата, която не може

да прости на предателите на Родината

В българския случай нито Путин, нито Русия имали някакъв интерес да отстранят бизнесмена и приближените му. За да се обезличи ролята на руския президент, бившият шеф на ДАНС дори допусна, че Путин не владее вече контрола в работата на руските специални служби. Зачестилите през последните години внезапни смъртни случаи и кадрови чистки във Военното разузнаване на Русия говорят точно за обратното – то е изцяло подчинено на волята на руския президент.
Точно в случая с Гебрев руската държава има железни аргументи за физическото му отстраняване:

1. Бизнесът на Гебрев е свързан с производството и износа на оръжие за други страни. За руския оръжеен комплекс той е нежелан конкурент. Освен това от години Русия ни шантажира, че незаконно произвеждаме и продаваме оръжия по техни лицензи, разбирай на несъществуващия вече СССР. Рекетират  военно-промишления ни комплекс да продължи да им плаща лицензионни такси, въпреки, че тези договори и ангажименти отдавна са изтекли. Но с две думи ние сме нежелан играч на световния оръжеен пазар.

2. Оръжия произведени от Гебрев се изнасят директно за нуждите на украинската армия, а тя вече пета година води война с Руската федерация. Няма съмнение, че и Путин и Кремъл са бесни, че с оръжия на Гебрев и България умират руснаци, а Украйна успява да се противопостави на завоевателната им политика. Всъщност самият Гебрев изтъква тази връзка, като основен аргумент за отравянето му.

„Експертите по Русия знаят, решенията за отстраняване на противници, включително операциите срещу Скрипал и евентуално Гебрев се вземат на най-високо държавно равнище в Кремъл. Само това равнище има контрол върху нервно-паралитични средства. Йовчев трябва да го знае, ако не го знае, значи е пропуснал - а е бил водещ руско направление в ДАНС, а след това шеф на ДАНС и на МВР”, коментира ситуацията бившият посланик в Москва Илиян Василев.

Несъстоятелна и наивна е и версията за частна поръчка

Манипулацията се върти около някакви тъмни отношения между банкера Цветан Василев, депутата Пеевски и Гебрев. Тя е направо е смехотворна, защото "частните" компании във ВПК в Русия са всички държавни и строго контролирани. Дори и тези от типа на „Вагнер” предприемат мисии изцяло благословени от Путин и Кремъл. Така че аргументите на Цветлин Йовчев издишат - няма как да освободиш от отговорност Путин от операциите за използване на бойни отровни вещества и то на територия на ЕС.

„Значи виновни са шпионите, които не са били под контрола на държавата, а са изпълнявали частна поръчка. И Москва е оневинена. Това е внушението. Нашите защитници на Кремъл нямат почивен ден. Като не могат да отрекат фактите, работят върху интерпретацията им. Това е манипулацията, която ни се предлага. Шпионите са виновни, Русия не.

Следващата стъпка е да отложат максимално вземането на решение от България. И да отидем на дълго разследване, докато въпросът бъде забравен”, се подчертава в коментар на Атлантически съвет на България, публикуван на страницата им след телевизионната изява на Цветлин Йовчев.

В хора на защитниците на Русия се включи и друг бивш вътрешен министър – Румен Петков, въпреки че е известен като по-голям специалист в други работи. Той окачестви като „безумен” опитът да се сравняват отравянето на Скрипал и на Гебрев.

Независимо от пиарските коментари в полза на Русия, пред българската държава и гражданите й остава големият въпрос – проспаха ли родните спец служби химическата атака?

И докато търсим отговора е добре да си дадем сметка, че снишаването пред Кремъл винаги ни поставя в унизителна поза не само пред партньорите ни от ЕС и НАТО, но и в очите на „братушките”.