Гърция: Москва трябва да реши дали иска да застане до тези, които изгонихме

Нямаше да е Северна Македония, а Северна Аляска, ако другата страна не участваше в преговорите, пошегува се Коцияс

„Гърция реши да изпрати послание на Изток и Запад, до всичките ни приятели и неприятели, че който и да наруши принципите на националния суверенитет и уважението спрямо нас, ние ще предприемем ответни мерки. Времето, когато се смяташе за дипломация да се направиш, че нищо не се е случило отмина безвъзвратно“, заяви в неделя министърът на външните работи на Гърция пред държавната агенция АНА-МПА, цитирана от Агенция "Фокус".
По отношение на възникналото през последните дни напрежение в гръцко-руските отношения и възможната отмяна на посещението на руския външен министър Сергей Лавров в Атина, Коцияс посочи, че не е притеснен и изрази надежда всички проблеми да се решат приятелски.
„Сергей Лавров,когото смятам за един от най-добрите дипломати на международната арена, и аз имаме приятелски отношения. Той поиска да го поканя да дойде в Гърция, за да подготвим визитата на министър-председателя Алексис Ципрас в Москва, по тяхна инициатива. Изпратих му поканата. Ако иска да дойде, нека го направи и ще бъде добре дошъл. Ако обаче чувства, че трябва да застане до тези, които изгонихме, или тези, които не пускаме у нас, това е негово право. Както знаете, а и това е подчертано в изявлението, аз се опитах да не свързвам тези лоши случаи с официална Русия. Москва трябва да реши дали иска да съедини нещата, или не“, заяви първият дипломат на Гърция
Министърът подчерта, че не е притеснен от състоянието на гръцко-руските отношения. „Загрижен съм от промените, които се случват в нашата страна. Когато поискам турските войници да се изтеглят от Кипър, те ми отговарят: това не е патриотично, да оставим поне малко. Когато поискам да разрешим въпроса за името, проблема със Скопие, те ми казват: не, да не прибързваме. Когато предприема мерки срещу лица, нарушили международните закони и правилата на гостоприемството на една страна, те казват, че не е трябвало да го правя. Не разбирам защо. От друга страна, някои използват езика на омразата и вътре в страната, и към малки държави, като Северна Македония, Албания и други, а когато големи държави нарушат законите ни, същите казват, че трябва да се примирим и да се поклоним“, оплака се външният министър.

Коцияс изрази задоволство от факта, че опозиционните партии в Гърция не са шумели по въпроса и са били внимателни в изявленията си по темата за гръцко-руските отношения.

Що се касае до Договора за името между Атина и Скопие, дипломатът смята, че условията за сключване на споразумение са били назрели.
„Твърдят, че сме избързали. Предпоставките бяха налице. Когато условията са назрели, това означава, че вие трябва да направите, каквото можете“, подчерта той.
Има и такива, които предпочитат протакането на проблема, смята Коцияс и се чуди: „Искаме БЮРМ под турско влияние, или БЮРМ, която е в приятелски отношения с нас? Това е въпросът, на който трябва да отговорим и затова бързахме. Искаме ли БЮРМ, в която се развива славянски фундаментализъм и ще има тенденции да се появи терористическа заплаха за гръцката Македония от Север, или искаме да елиминираме причините и възможностите за засилване на славянския фундаментализъм и тероризъм на Север? Искаме ли страна, която ще се стабилизира и ще бъде свързана с нас финансово, географски и социално, или искаме държава, която ни смята за врагове и търси сътрудничество с други страни, от което ние никак няма да сме щастливи?“
На въпрос, дали това е най-добрата сделка, която Гърция е можела да договори със Скопие, министърът отговори: „Можехме да постигнем по-добро споразумение, ако другата страна не участваше в преговорите. Нямаше да я наречем Северна Македония, а Северна Аляска. Фактът, че сме правили тези отстъпки в миналото не помогна. Трябваше да се справим с два проблема: единият беше, че другата страна трябва да се съгласи, защото не сме я завладели, за да можем да наложим, каквото искаме. Искаме другата страна да убеди собственото си общество и да продължи с трудните решения“.
„Вторият е, че трябваше да се изправим пред свършен факт, който трябва да се вземе предвид. Това, което успяхме да направим е да коригираме някои неща по най-добрия възможен начин“, добави дипломатът.