Г-7: Китай да прекрати военната подкрепа за Русия

С помощта си Пекин увеличава заплахата, която Русия представлява за своите съседи

Министрите на външните работи на страните от Г-7, които се срещнаха в Капри, Италия, изразиха дълбоката си загриженост относно трансфера на китайски материали за Русия с цел подпомагане на военната й машина в Украйна, се казва в заключителното комюнике, предаде АФП.

"Изразяваме дълбоката си загриженост относно трансферите към Русия от китайски компании на материали с двойна употреба и оръжейни компоненти, които Русия използва за увеличаване на военното си производство", се казва в комюникето.

"Това позволява на Русия да възстанови и съживи своята отбранителна промишленост, като представлява заплаха за Украйна и за международния мир и сигурност", констатират страните от групата. "Китай трябва да гарантира, че тази подкрепа ще бъде прекратена, тъй като тя ще удължи конфликта и ще увеличи заплахата, която Русия представлява за своите съседи", се посочва в документа.

В Г-7 влизат САЩ, Япония, Канада, Франция, Германия и Италия, която тази година председателства групата.

На пресконференция държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обвини Китай, че косвено подклажда конфликта в Украйна: "Ако Китай, от една страна, иска да има приятелски отношения с Европа и други страни, не може, от друга страна, да подхранва това, което е най-голямата заплаха за европейската сигурност след края на Студената война", предупреди той.

Американците се надяват, че европейските държави ще окажат натиск върху Пекин да намали военната си подкрепа за Русия в момент, когато по информация на Вашингтон руските сили набират сила на украинска земя.

Съединените щати посочват, че от месеци са свидетели на трансфер на оборудване от Китай към Русия, което Москва използва за възстановяване на отбранителната си индустрия, и това се отразява на бойното поле в Украйна.

Вашингтон е поставил на Китай червена линия - да не доставя оръжие директно на Русия за войната ѝ в Украйна - и до момента не е видял доказателства за обратното.

Но Съединените щати все по-често изобличават подкрепата на Пекин за Русия "през задната врата" и сега установяват пряка връзка между войната в Украйна и китайско-руското сближаване. /БГНЕС