FAZ: Израел узакони дискриминацията към нееврейските малцинства

Бенямин Нетаняху

Бенямин Нетаняху

В израелския Кнесет бе приет Закон за националната държава: само евреите ще имат право на самоопределение, а арабският вече няма да е със статут на официален език. Дискриминацията на нееврейските малцинства вече е узаконена, се казва в коментар на Райнер Херман за немското издание "Frankfurter Allgemeine Zeitung"

Повече от пет години - толкова продължиха дебатите около Закона за националната държава, проект на десните сили в Кнесета. Сега той вече е факт: законът бе приет набързо с крехко мнозинство, малко преди лятната ваканция.

Той определя Израел като национална държава на еврейския народ и съдържа определения, които ще узаконят дискриминацията на нееврейските малцинства.

Десните сили околo премиера Нетаняху наложиха новото самоопределение на държавата Израел, въпреки че не бяха осигурили широк консенсус. Този закон само допълва списъка с други фундаментални решения, приети по света с крехко мнозинство срещу силната съпротива на малцинството - каквито например бяха решенията за Брекзит и за новата турска конституция.

Законът за националната държава разединява еврейския народ - сред еврейската диаспора законът беше дори по-оспорван, отколкото в самия Израел. Религиозните заселници-националисти и ултраортодоксалните партии обаче са твърдо решени да моделират държавата по свой вкус.

Сегашната международна обстановка допълнително ги окуражава: в лицето на Доналд Тръмп в Белия дом се разпорежда един американски президент, който симпатизира на израелската десница, а във все повече европейски държави думата имат политици, които величаят етно-национализма.

И докато в Кнесета приемаха новия закон, на официално посещение в Израел беше не друг, а унгарският премиер Виктор Орбан. Това сигурно е било случайно съвпадение, но пък то имаше голямо символно значение.

Днес съдбата на палестинците вече не вълнува така силно арабския свят, зает със собствените си конфликти, както след основаването на израелската държава, което доведе до прогонването на стотици хиляди палестинци.

Точно в декларацията, прокламираща независимостта на държавата Израел, бяха заложени високи стандарти с акцент върху демокрацията и равноправието на всички граждани.

В новия Закон за националната държава, обаче, тези две определения дори не се споменават. Затова пък нееврейските малцинства няма да имат право на самоопределение, арабският език вече няма да е със статут на официален, а изграждането на чисто еврейски селища се издига до национален интерес.

Не, това не е политика, която търси баланса. Това е политика, която залага на надмощието и превъзходството. И която не се опитва да избягва конфликтите.

(източник: Канал3)