Европейската прокуратура погна 6 фирми и 4 къщи в България

Проверките са заради съмнения за злоупотреби с европейски средства

По искане на Европейската прокуратура се извършват претърсвания в шест фирми и четири къщи в две области на страната, съобщиха от институцията. 

Целта на обиските е събиране на доказателства заради съмнения за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари, свързани със строителството на тунел "Железница“ на магистрала "Струма", който през февруари беше отворен за движение.

В съобщението, публикувано на сайта на Европейската прокуратура, се посочва, че строителството на тунел "Железница" на магистрала "Струма" се ръководи от Агенция "Пътна инфраструктура", която сключи договор с консорциум от три фирми за проекта, съфинансиран от Европейския кохезионен фонд по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" ( 2014-2020 г.). Изпълнителят е получил приблизително 185 млн. лв. (около 95,6 млн. евро), 85% от които са финансирани от европейски фондове.

След сигнал, получен от ДАНС, Европейската прокуратура в София започна проверка, която разкри, че една от компаниите, част от консорциума, е заподозряна в няколко криминални престъпления, включително присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари. Твърди се, че разследваната компания е извършила за много кратко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 милиона лева (5,6 млн. евро) към верига от кухи фирми, което е довело до теглене на големи суми в брой от физически лица с криминални досиета, посочват от Европрокуратурата. Тези компании и лица се появяват и в друго текущо разследване на Европейската прокуратура относно инфраструктурни проекти в железопътния сектор.

Европрокуратурата посочва, че продължава разследването, за да се установи естеството и степента на предполагаемите престъпни деяния. Днешните обиски са били извършени от Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

Европейската прокуратура е независимата прокуратура на Европейския съюз. Тя отговаря за разследването, наказателното преследване и осъждането на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС.