Европарламентът подкрепи резолюция за създаване на европейски закон "Магнитски"

Брюксел многократно е приканвал за въвеждането на механизъм за санкции срещу виновниците за жестокости и нарушаване на човешките права

Eвропейският парламент подкрепи резолюция, призоваваща в ЕС да се въведе нова система от санкции срещу държавни и недържавни формирования, отговорни за сериозни нарушения на човешките права, предаде пресслужбата на институцията.

Резолюцията беше приета с 447 "за", срещу 70 "против" и 46 "въздържали се".

В резолюцията европарламентът призовава на ниво ЕС да бъде създаден режим на санкции, включващи замразяване на активи и забрана за издаване на визи за лица, замесени в сериозно нарушение на човешките права. В списъка трябва да бъдат включени отделни хора, държавни и недържавни формирования, които са допринесли физически, финансово или чрез системна корупция, за подобни злоупотреби или престъпления по света.

Евродепутатите отбелязват, че решението за включване и изключване от списъка на въпросните индивиди трябва да се основава на ясни, прозрачни и специфични критерии, пряко свързани с извършеното престъпление, за да се гарантира цялостен съдебен контрол и права за обжалване. Те освен това призовават държавите от ЕС да договорят механизъм за прилагане на наказанията и да създадат европейски надзор, тъй като през последните месеци има случаи, в които европейски компании и страни са нарушили задълженията си във връзка със санкциите на ЕС.

Според евродепутатите новият режим ще засили ролята на ЕС като глобален играч в областта на човешките права и трябва символично да носи името на адвоката и борец срещу корупцията Сергей Магнитски, починал през 2009 г. в руски затвор, където е бил подложен на нечовешки условия на живот и изтезания. Подобни законодателни рамки вече има в САЩ, Канада, Естония, Латвия, Литва и Обединеното кралство.

Европейският парламент многократно е приканвал за въвеждането на механизъм за санкции, на базата на който виновниците за жестокостите, свързани с правата на човека, да бъдат наказвани. Това предложението вече набира скорост, след като през ноември холандското правителство инициира дискусия по въпроса между държавите членки на ЕС. В момента то се разглежда на равнище работна група в Съвета на ЕС.

Евродепутатите приветстват предложението на председателя на Европейската комисия да бъде отменено гласуването с единодушие в областите на Общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС) в процеса на вземане на решения от Съвета. В този контекст те призовават държавите членки на ЕС да приемат новия инструмент за санкции, като предложенията за санкции, свързани с правата на човека, да бъдат гласувани в Съвета с квалифицирано мнозинство.