ЕС: Трябва да ускорим доставките за Украйна, независимо от американската помощ

"Избегнахме исторически куршум, но много куршуми са на път"

„Европа все още трябва да ускори доставките си на оръжие за Украйна.“

Такава позиция изразиха министри от Европейския съюз, след като американските законодатели отблокираха голям пакет от помощи, предаде АФП.

На срещата на министрите на отбраната и външните работи на ЕС в Люксембург обаче не се появиха никакви признаци за повече обещания за жизненоважната въздушна отбрана за Киев.

"Ние трябва да се активизираме. Това е решаващ момент." - посочи външният министър на Латвия Байба Бразе в началото на срещата.

На 20 април Камарата на представителите на САЩ зарадва Украйна и нейните съюзници, като одобри пакет от 61 млрд. долара за Киев след 7 месеца политически спорове.

"Избегнахме исторически куршум, но за съжаление много повече куршуми са на път. Можем да се радваме за един ден, но трябва да сме готови за битките, които ще се водят утре." - предупреди външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис.

Докато помощта от САЩ е спряна, Украйна моли своите поддръжници от ЕС да увеличат доставките на противовъздушна отбрана, която е отчаяно необходима за отблъскване на руските атаки.

Но Европа изпитва затруднения да осигури оръжията, необходими за поддържането на Киев в борбата, и украинските сили са изтласкани назад по протежение на фронтовата линия.

Досега само Германия отговори на призива на Киев през последните дни, като заяви, че ще изпрати допълнителна система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" на Украйна.

"Отправяме много предупреждения, писма, като ги молим (страните от ЕС) да видят какво можем да направим. Нуждаем се от повече боеприпаси. Имаме нужда от повече пускови установки.“ - заяви еврокомисарят по външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Министрите от ЕС отново чуха призивите на Киев за спешни действия, когато украинските им колеги ги информираха за тежката ситуация на място.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че очаква скоро повече страни от НАТО да направят изявления за подсилване на въздушната отбрана за Украйна.

Киев поискал още 7 системи "Пейтриът", способни да свалят хиперзвуковите ракети на Русия, но има нужда от всякаква помощ.

6 държави от ЕС - Германия, Гърция, Нидерландия, Полша, Румъния и Испания - разполагат със системите, разработени от САЩ.

"Нуждаем се от действия. Понякога трябва да се говори, за да се стигне до действия, и точно това правим днес." - каза нидерландският министър на отбраната Кайса Олонгрен. /БГНЕС